Alles over sport logo

Wat hebben we gedaan in 2022?

  • We hebben 22 pilots in voorbereiding bij en met gemeenten.
  • Integrale samenwerking binnen de pilots. Afdeling sport betrekt afdelingen als duurzaamheid of inkoop.
  • We helpen gemeenten om bij collega’s bewustzijn, eigenaarschap en draagvlak te creëren.
  • Routekaart Verduurzaming Sport

    Waterneutraal Sportcomplex

    In Den Bosch hielden we een sessie over hoe we een waterneutraal sportcomplex kunnen realiseren, samen met de afdeling duurzaamheid, Brabant Water, Newae, Drain Talent en de gemeente Eindhoven.

  • De Duurzaamheidsatlas

    De Duurzaamheidsatlas is gelanceerd en gevuld met de eerste 390 voorbeelden van sportaccommodaties met duurzame oplossingen. Alle teams van het Innovatieplatform Duurzame Sportsector vind je op de Innovatiepagina. Hier is ook een beveiligde werkomgeving voor de verschillende pilots.

  • Nationale Sport Vakbeurs

    Zedgar Veldhuizen (gemeente Amsterdam) en Daan van der Kooij (gemeente Tilburg) hebben hun pilots gepresenteerd tijdens de Nationale Sport Vakbeurs.

    Gemeente Tilburg is bezig met het vraagstuk ‘Hoe kunnen we warmte opvangen op sportaccommodaties en deze koppelen met het bestaande (en nieuw aan te leggen) warmtenet?’ Gemeente Amsterdam werkt aan de vraag ‘Hoe kunnen we het Adidasplein revitaliseren i.s.m. omwonenden en de markt om tot circulaire modulaire voorzieningen? De invulling hiervan willen we realiseren binnen een model van Product-as-a-Service (PaaS)” 

  • Afbeelding van een voetbalveld

    Team Sportvelden van de toekomst

    Binnen het team sportvelden van de toekomst wordt op een constructieve wijze met de KNVB gesproken over samenwerking, nonfill, een sportvloerenlijst en hoe een circulaire biobased kunstgrasmat ontwikkeld kan worden.

  • Afbeelding van een voetbal

    Accommodatie-paspoort

    Samen met de NOC*NSF overleggen we over een goed accommodatiepaspoort. Hierin staan welke type kunstgrasvelden er in Nederland liggen, wat de voor- en nadelen zijn. Zowel technisch als functioneel.

  • Team Zwembaden

    Binnen het team zwembaden zijn we met de betrokken stakeholders een inventarisatie aan het voorbereiden waarmee we ambtenaren en wethouders concrete handvatten bieden om bestaande zwembaden te verduurzamen of nieuwe zwembaden te ontwikkelen en te bouwen.

  • EU vlag

    EU perspectief

    Vanuit EU perspectief worden aanvragen voorbereid voor zwembaden en sportvelden van de toekomst. Op deze manier leren we van bestaande ontwikkelingen in andere landen en kunnen we behoeftes en financiële middelen bundelen en zodoende toewerken naar prototypen en standaarden.

“Door als gemeenten samen te werken in het innovatieplatform bundelen we kennis en kracht en dat zal naar onze verwachting het verschil gaan maken en tot meerwaarde voor de gemeenten maar ook voor de sport in Nederland in het algemeen gaan leiden.”

John Hellemons, Gemeente Breda

“We hebben als gemeente Breda eerder een bewuste keuze gemaakt om deel te nemen aan het innovatieplatform. Tot dit jaar waren we als grote gemeenten ieder voor zich aan het pionieren en aan het stoeien met uitdagingen op het gebied van aanleg en onderhoud van sportaccommodaties.  En wanneer we bijvoorbeeld in het Brabantse met de grote gemeenten (B5) aan tafel zaten om te praten over sport dan bleek dat we los van elkaar voor een overwegend deel met dezelfde uitdagingen bezig zijn. Door als gemeenten samen te werken in het innovatieplatform bundelen we kennis en kracht en dat zal naar onze verwachting het verschil gaan maken en tot meerwaarde voor de gemeenten maar ook voor de sport in Nederland in het algemeen gaan leiden. Door de samenwerking in het platform is de afstand tussen gemeenten figuurlijk verkleind en de eerste resultaten uit de diverse werkgroepen bevestigen de verwachtingen die wij vooraf reeds hadden bij het besluit tot deelname aan het platform. In de afgelopen periode hebben we moeten vaststellen dat we vanwege formatieve problemen helaas nog niet de inbreng hebben kunnen leveren die ons voorstaat. Echter het feit dat we bij de werkgroep overleggen zijn aangehaakt en meepraten en meedenken levert reeds meerwaarde op. Onze verwachting is dat het platform ook na de proefperiode van 2 jaar gecontinueerd zal worden en dat er uit de samenwerking tussen de deelnemende gemeenten, maar ook in de contacten met kennisinstituten en bedrijven mooie resultaten zullen voortkomen die echt het verschil kunnen maken.”

Wat gaan we doen in 2023?

  • We organiseren open brainstorms waarin ‘afstemmen met de markt’ centraal staat.
  • We gaan Eurpese aanvragen doen
  • We gaan pilots verder voorbereiden, richting een marktconsultatie en uitvoering
  • We gaan verder in gesprek met Innovation Clubhouse over samenwerking.
  • Om een beter beeld te krijgen wat er mogelijk is bij circulair inkopen bieden we deze online training aan.

7 februari – training Circulair inkopen

Het Innovatieplatform Duurzame Sportsector biedt je i.s.m. PIANOo gratis deze online training aan. Na deze training:

  • Begrijp je waarom circulair inkopen belangrijk is
  • Kun je de 8 stappen benoemen om circulair in te kopen
  • Kun je zelf aan de slag met circulair aanbesteden

In 2022 is er binnen het innovatieplatform en in je eigen gemeente het nodige gebeurt. Pilots worden concreter. Er wordt met meer collega’s afgestemd en we werken nu toe naar open brainstorms in februari of maart. Dat maakt ook dat we steeds dichterbij het punt van een marktconsultatie of aanbesteding komen. Het Innovatieplatform Duurzame Sportsector biedt je i.s.m. PIANOo aan in twee uur tijd je kennis met betrekking tot circulair inkopen te vergroten. Niet om de rol van je inkoper over te nemen, maar wel om een beter begrip te krijgen bij wat er mogelijk is. Als projectleider van het Innovatieplatform Duurzame Sportsector heb ik de training zelf gevolgd en vond het waardevol, omdat het mij een beter beeld geeft bij wat er mogelijk is en hoe je circulair aanbesteedt.

Tot slot

Als platform proberen we je te helpen om binnen je gemeente breder gedragen innovaties te realiseren. Dat doen we door voorbeelden te delen, je met andere gemeenten te verbinden, vinden van (Europese) middelen, sessies te organiseren, samen te werken met NOC*NSF, Innovation Clubhouse, BSNC, de markt en onderwijs -en kennisinstellingen.

We gaan de goede kant op, weet dat we je graag helpen en dat vraagt van jou en je gemeente leiderschap en actie door te delen waar je mee bezig bent. De markt zelf te informeren en uit te nodigen, andere collega’s te informeren en te betrekken.
Dat is een hele klus realiseren we ons, dus als je niet verder komt of het lastig vindt, laat het weten en dan komen we samen tot een oplossing.

Want uiteindelijk willen we dat de mensen in je gemeente op duurzame circulaire sportaccommodaties sporten en bewegen tegen een betaalbare prijs.

Het Innovatieplatform Duurzame Sportsector is een initiatief van:

Logo VSG
Logo Kenniscentrum Sport & Bewegen
Logo Sportinnovator