Alles over sport logo
 • Duurzame energie

  Het verduurzamen van jouw sportonderneming levert naast energie ook geld op. Je kunt verduurzamen door energie te besparen, op te wekken of op te slaan.

  Financieren van verduurzaming

  Voor ondernemers bestaan speciale regelingen en subsidies. Wil jij je sportonderneming verduurzamen? Bekijk je subsidiemogelijkheden hier.

  Hoe pakken andere ondernemers het aan?

  Ben je benieuwd hoe andere ondernemers verduurzamen? Deze praktijkvoorbeelden geven je inzicht.

  Leestips

 • Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS)

  Het POS wil meer mensen meer laten sporten en bewegen. Daarom zetten zij zich in voor ondernemende sportaanbieders. Als partner van de Routekaart Verduurzaming Sport doen ze dat o.a. op het gebied van duurzaamheid.

Bekijk alle verbeteropties

Hoe kun je jouw sportaccommodatie energiezuinig en duurzaam maken? Bekijk de mogelijkheden, voorbeelden en tips.

 • Sport NL Groen

  Direct offertes opvragen? Via Sport NL Groen regel je alle groene producten, subsidies, leningen en energie zelf online.

 • Duurzaam materiaalgebruik

  Verduurzaming is meer dan de energietransitie. Er zijn ook uitdagingen op het gebied van circulariteit, oftewel duurzaam materiaalgebruik. Denk aan het recyclen van je meubilair of het gebruik van duurzaam geproduceerde sportmaterialen.

  Circulaire sportonderneming

  De fitnessbranche heeft een sterke tweedehands sportmateriaalketen. Dat is een eerste hele goede stap. De volgende stap is bijvoorbeeld borgen dat het materiaal terugkomt voor hergebruik in onder meer nieuwe fitnessapparatuur.

  Minder afval

  60% van de afvalstromen op jouw accomodatie bestaat waarschijnlijk uit plastic. Hoe zamel je dat in? En wat kun je met statiegeld flesjes? Dit stappenplan helpt je om afval te verminderen en te scheiden.

  Leestips

 • Duurzame omgeving

  Natuur en sport kunnen veel voor elkaar betekenen. Groene sportvelden zijn namelijk goed voor de mens, het klimaat én de biodiversiteit. Binnen een sportonderneming kun je van alles doen om de natuur een handje te helpen.

  Meer biodiversiteit

  Hoe kun je sportparken en de openbare ruimte zo ontwerpen, zodat het waarde toevoegt aan de biodiversiteit, een gezondere leefomgeving en het klimaat? Dit inspiratiedocument staat vol met goede voorbeelden. Zo kun jij ook aan de slag met meer natuur op jouw sportpark.

  Milieuvriendelijk beheer

  We merken allemaal de gevolgen van de klimaatverandering: plotselinge extreme hitte, lange periodes van droogte en zware regenbuiten. Om je hier op voor te bereiden is het belangrijk om klimaatadaptieve maatregelen te nemen. In dit artikel lees je meer over de effecten van klimaatadaptatie op sport en bewegen.

  Leestips

 • Contact

  Heb je een vraag over het verduurzamen van jouw sportaccommodatie?
  Wil je persoonlijk advies of samenwerken? Neem contact met ons op.