Alles over sport logo
 • Duurzame energie

  Gemeenten staan voor de uitdaging om sportaccommodaties de komende jaren te verduurzamen. Hoe ziet die opdracht eruit en hoe pak je dat als beleidsambtenaar succesvol aan?

  Maak een succesvol verduurzamingsprogramma voor je sportaccommodaties

  In dit document lees je hoe je de Leidraad verduurzamen gemeentelijk vastgoed toepast op je sportportefeuille. Daarin concentreren we ons op de eerste drie fases: het komen tot een verduurzamingsprogramma.

  Klimaatakkoord

  VNG heeft al het maatschappelijk vastgoed van gemeenten, in totaal 36.175 gebouwen, in beeld gebracht. Hun financiële onderbouwing van de kosten voor het realiseren van de ambitie uit het klimaatakkoord lees je hier.

  Verduurzaming game

  Wil jij starten met het verduurzamen van je sportaccommodatie? Speel de Verduurzaming game. Ontdek in vijf minuten hoe je het zwembad, de sporthal of tennisvereniging van gemeente Watertoren kan verduurzamen. Leer van adviseurs over het besparen, opwekken en opslaan van (duurzame) energie.

  Leestips

 • De Duurzaamheidsatlas

  Benieuwd hoe andere ondernemers verduurzamen? In de Duurzaamheidsatlas vind je voorbeelden van verduurzaming in de praktijk.

Bekijk alle verbeteropties

Hoe kun je jouw sportaccommodatie energiezuinig en duurzaam maken? Bekijk de mogelijkheden, voorbeelden en tips.

 • Sport NL Groen

  Direct offertes opvragen? Via Sport NL Groen regel je alle groene producten, subsidies, leningen en energie zelf online.

 • Duurzaam materiaalgebruik

  Een circulaire sportsector begint met het opnieuw inrichten van inkoopprocessen. In 2030 moet circulariteit de basis zijn voor 50% van alle inkoopprocessen, en in 2050 is dat 100%. Maar wat is ervoor nodig om zover te komen?

  Uitvoeringsprogramma Circulaire Bouweconomie

  Binnen nu en krap 30 jaar moeten we overstappen op een andere, slimmere manier van ontwerpen, ontwikkelen en bouwen. In het uitvoeringsprogramma Circulaire Bouweconomie staan de actiepunten hiervoor beschreven, over de thema’s:

  • Marktontwikkeling
  • Meten
  • Beleid, wet- en regelgevind
  • Kennis en bewustwording
  E-learning Circulair inkopen

  Wil je meer weten over circulaire oplossingen en circulair inkopen? In deze e-learning volg je verschillende modules. Deze online leertool bevat meer dan 10 uur lesmateriaal aan video’s, praktijkvoorbeelden en achtergrondinformatie en is ontwikkeld door PIANOo, expertisecentrum aanbesteden.

  Leestips

 • Duurzame omgeving

  Wat zijn haalbare, groene mogelijkheden voor sportaccommodaties? Hoe zorg je voor een gezond, natuurinclusief sportcomplex?

  Ontdek wat groen kan doen

  Natuur en sport kunnen veel voor elkaar betekenen. Groene sportvelden zijn goed voor de mens, het klimaat én de biodiversiteit. In deze greenpaper staan groene oplossingen voor gezonde, natuurinclusieve sportaccommodaties.

  Klimaatadaptatie

  We merken allemaal de gevolgen van de klimaatverandering: plotselinge extreme hitte, lange periodes van droogte en zware regenbuiten. Om hier goed mee om te gaan moeten we klimaatadaptieve maatregelen nemen. In dit artikel lees je meer over de effecten van klimaatadaptatie op sport en bewegen.

  Leestips

 • Contact

  Heb je een vraag over het verduurzamen van jouw sportaccommodatie?
  Wil je persoonlijk advies of samenwerken? Neem contact met ons op.