Alles over sport logo

Sportaccommodatie van het Jaar en Innovatieprijs Sportaccommodaties

Op 22 april 2021 worden twee belangrijke prijzen uitgereikt in de (duurzame) sportsector: De Sportaccommodatie van het Jaar en de Innovatieprijs Sportaccommodaties. Omdat de Vakbeurs Sportaccommodaties dit jaar helaas niet door kan gaan, vinden de beide prijsuitreikingen plaats in het gloednieuwe en duurzame clubhuis van v.v. Angerlo Vooruit, de winnaar van vorig jaar in de categorie ‘Beste Initiatief Duurzaamheid’. Vanaf 13.30 uur kun je via een livestream één of beide verkiezingen bijwonen en kennismaken met de genomineerden.

Laat je inspireren door nieuwe inzichten en aansprekende voorbeelden waar je straks ook jouw voordeel mee kan doen. We zien je graag online op donderdag 22 april. Wil jij één of beide verkiezingen bijwonen? Klik dan hieronder om je aan te melden. Kort voor het online event ontvang je een mail met toegangslink. 

over de Verkiezing


Organisatie

Sportaccommodatie van het Jaar is een initiatief van NOC*NSF, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Mulier Instituut, RVO en Vakbeurs Sportaccommodaties.

Met deze award streven de partijen ernaar om sportverenigingen te inspireren en uit te dagen tot het verduurzamen van hun accommodatie. Dit alles met als doel de branche verder te verduurzamen en toekomstbestendig te maken.

Proces

Inschrijven kon tot vrijdag 12 maart 2021. Mocht je tot één van de drie genomineerden behoren, dan nemen wij binnen 2 weken na sluiting van de inschrijving contact met je op. 

Van de drie genomineerden wordt een video gemaakt die in aanloop naar de Vakbeurs Sportaccommodaties op 22 april gedeeld zal worden op de mediakanalen van de partners. Op de beurs zullen de genomineerden een korte presentatie geven aan de jury. Daarna kiest de jury wie de 1e, 2e en 3e prijs krijgt. De winnaars ontvangen een waardecheque van EUR 2.000 (1e prijs), EUR 1.000 (2e prijs) en EUR 750 (3e prijs) om te besteden aan de sportaccommodatie.

Spelregels

 • Alleen sportaccommodaties waar de verduurzaming al gerealiseerd is of zich in de realisatiefase bevindt, komen in aanmerking. 
 • Alleen verenigingen die lid zijn van een sportbond aangesloten bij NOC*NSF kunnen de sportaccommodatie van hun keuze nomineren.
 • De volgende type sportaccommodaties kunnen genomineerd worden:
  • Een sportaccommodatie in eigendom van een sportvereniging.
  • Een gemeentelijke sportaccommodatie waar verenigingen gebruik van maken.
  • Een openbare sportlocatie (stadspark, bos, strand, …), waar een sportvereniging gebruik van maakt.

vakbeurs sportaccommodaties


De verkiezing ‘Sportaccommodatie van het Jaar’ organiseren Kenniscentrum Sport & Bewegen en NOC*NSF samen met de Vakbeurs Sportaccommodaties, het grootste evenement in Nederland dat zich 100% focust op sportaccommodaties, variërend van bouw en inrichting tot beheer en ontwerp.

Dit jaar kan de beurs door de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. De volgende editie staat gepland op 10 maart 2022. Op 22 en 23 september is er weer gelegenheid om marktpartijen te ontmoeten tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte. 

criteria


Een vakjury zal alle inzendingen beoordelen op een aantal criteria:

Energiebesparing, -opwek en -levering

 • Beschrijf welke maatregelen je hebt genomen om je energierekening te verlagen
 • Hoe heb je je omgeving hierin betrokken? Denk aan crowdfunding, energielevering aan de wijk, laadpalen voor elektrische auto’s/fietsen.

Hergebruik van materialen en afvalbeheer

 • Beschrijf welke maatregelen je hebt genomen om je afval te verminderen, te scheiden of te vervangen door herbruikbare materialen
 • Heb je bij verduurzaming van je accommodatie gebruik gemaakt van herbruikbare materialen? 

Veldbeheer en gewasbescherming

 • Welke duurzame maatregelen heb je genomen voor het gebruik, onderhoud en beheer van je sportterrein? Denk hierbij aan watergebruik, wateropslag, gewasbeschermingsmiddelen, groenbeheer.

Multifunctionaliteit: gebruik accommodatie, cohesie met de wijk

 • Licht toe hoe je maximaal gebruik weet te maken van je sportaccommodatie en hoe je hier je buren en directe omgeving in hebt betrokken.
 • Hoe creëer je een win-win situatie met de omgeving? Maakt bijvoorbeeld een buitenschoolse opvang, een scoutingvereniging of een praktijk voor fysiotherapie gebruik van de accommodatie?

Communicatie

 • Hoe zijn de leden en de omgeving geïnformeerd en betrokken? Is de verduurzaming goed zichtbaar op de club, bijvoorbeeld door een display met het energieverbruik in de kantine? 
 • Hoe hebben jullie de gemeente geïnformeerd en op welke gebieden hebben jullie samengewerkt? 

Vakjury


De ‘Sportaccommodatie van het Jaar’ wordt tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties toegekend door een deskundige vakjury. De jury bestaat uit afgevaardigden vanuit NOC*NSF, Kenniscentrum Sport en Bewegen, Mulier Instituut en RVO. We stellen de juryleden graag aan je voor:

 • Bert van Oostveen

  Directeur – Kenniscentrum Sport en Bewegen

  Bert van Oostveen heeft 22 jaar bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) gewerkt in diverse managementfuncties: van manager competitiezaken en projectleider bij EK’s en WK’s tot uiteindelijk bestuursvoorzitter en directeur betaald voetbal. In 2015 is hij benoemd tot toernooidirecteur voor het EK Voetbal Vrouwen (2017) en hij was secretaris-generaal van de KNVB sinds 2012. Voordat hij bij de KNVB in dienst trad werkte hij voor de CDU in Duitsland en KLM Personeelsvereniging.

 • Selina Roskam

  Kennismakelaar Duurzame Utiliteitsbouw – Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

  Met veel enthousiasme en energie zet Selina zich in om de gebouwde omgeving te verduurzamen, en daarbij verbindt ze de kennis van RVO.nl aan marktpartijen en andersom. Het stimuleren van de vastgoedeigenaren met een maatschappelijke functie, zoals de sport, doet Selina samen met het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming maatschappelijk vastgoed en via het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk vastgoed.

  Selina staat al enkele jaren in de ABN AMRO Duurzame vastgoed top 50, is fan van de Sustainable Development Goals en zet zich bij scouting in op het onderwerp duurzaamheid.

 • Remco Hoekman

  Directeur – Mulier Instituut

  Remco Hoekman is onder andere columnist van het vakblad SportAccom, lid van de beoordelingscommissie voor de verkiezing ‘Sportgemeente van het jaar’ en ‘Beste beleidsinitiatief sport’, en verbonden aan de Radboud Universiteit voor onderzoek en onderwijs op het thema sportbeleid en sportsociologie. Internationaal geniet Remco bekendheid als oprichter en expert lid van diverse internationale onderzoeksnetwerken, is hij president van de European Association for Sociology of Sport (EASS), redacteur van het wetenschappelijke tijdschrift European Journal for Sport and Society (EJSS), en was hij onder andere redacteur van het boek ‘Sport Clubs in Europe’. Remco is gepromoveerd op de relatie tussen sportbeleid, sportaccommodaties en sportdeelname.

 • Irene Eijs

  Bestuurslid – NOC*NSF

  Irene is goed bekend met de sport in al haar facetten. Behalve NOC*NSF bestuurslid is ze ook voormalig topsporter, was ze van 2001-2008 vicevoorzitter van de KNRB en in de jaren daarna ook medeorganisator van het Wereldkampioenschap roeien 2014 in Amsterdam.

  Haar interesse voor duurzame inrichting stamt uit de tijd dat ze als masterstudente milieubiologie als een van haar specialisaties koos. Ze is ook gepromoveerd in de biologie. Sinds 2010 is Irene actief als BI director en consultant op het grensvlak van data science en beleid in verschillende sectoren. Toegepast onderzoek en innovaties hebben altijd haar speciale aandacht gehouden en ze is onder meer als commissielid betrokken bij het Sportinnovator subsidietraject ‘onderzoek en ontwikkeling’ (ZonMw).