Alles over sport logo

In deze verkiezing maken sportverenigingen kans op:

 • De titel Sportaccommodatie van het jaar
 • Winnaar van één van de categorieën: duurzaam met energie, duurzaam materiaalgebruik, duurzaam beheer van het buitenterrein en multifunctionaliteit
 • Een geldprijs van € 2.500 of € 1.500 om jouw sportaccommodatie verder te verduurzamen
 • Genomineerde sportaccommodaties krijgen een professionele video van de club

Vijfjarig jubileum van Sportaccommodatie van het jaar

Al vijf jaar worden inspirerende duurzame sportaccommodaties in het zonnetje gezet! Dit jaar vieren we ons vijfjarig jubileum van Sportaccommodatie van het Jaar. Ook dit jaar zijn wij op zoek naar accommodaties die het meest vernieuwend en impactvol zijn in duurzame energie, duurzaam materiaalgebruik, duurzaam beheer van het buitenterrein en multifunctionaliteit.

Organisatie Sportaccommodatie van het jaar

De verkiezing Sportaccommodatie van het jaar is een initiatief van NOC*NSF, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Mulier Instituut en RVO.

Deze verkiezing is bedoeld om sportverenigingen te inspireren om hun sportaccommodaties te verduurzamen. Want een duurzame sportsector maakt de sport toekomstbestendig. #samennaarduurzaam

Logo Kenniscentrum Sport & Bewegen
Logo NOC*NSF
Logo RVO

Procedure

Inschrijven

Schrijf hieronder jouw sportaccommodatie in voor de verkiezing.

Selectieprocedure

Er worden vijf sportaccommodaties genomineerd. Op 7 maart hoor je of jouw club erbij zit.

Video opnames

Wordt jouw club genomineerd? Dan komt
onze crew op bezoek om een professionele
video op te nemen.

Prijsuitreiking

In mei 2024 pitcht de top vijf hun sportaccommodatie. Daarna maakt de vakjury de titel Sportaccommodatie van het Jaar en de winnaars van de vier categorieën bekend.

Onze vakjury

Bert van Oostveen

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Bert van Oostveen is directeur-bestuurder van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Daarvoor werkte hij 22 jaar bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) in diverse management functies: van manager competitiezaken en projectleider bij EK’s en WK’s tot uiteindelijk bestuursvoorzitter en directeur betaald voetbal. In 2015 is hij benoemd tot toernooidirecteur voor het EK Voetbal Vrouwen (2017) en hij was secretaris-generaal van de KNVB sinds 2012. Voordat hij bij de KNVB in dienst trad werkte hij voor de CDU in Duitsland en KLM Personeelsvereniging.

Remco Hoekman

Mulier Instituut

Remco Hoekman is onder andere columnist van het vakblad SportAccom, lid van de beoordelingscommissie voor de verkiezing ‘Sportgemeente van het jaar’ en ‘Beste beleidsinitiatief sport’, en verbonden aan de Radboud Universiteit voor onderzoek en onderwijs op het thema sportbeleid en sportsociologie.

Internationaal geniet Remco bekendheid als oprichter en expert lid van diverse internationale onderzoeksnetwerken, is hij president van de European Association for Sociology of Sport (EASS), redacteur van het wetenschappelijke tijdschrift European Journal for Sport and Society (EJSS), en was hij onder andere redacteur van het boek ‘Sport Clubs in Europe’. Remco is gepromoveerd op de relatie tussen sportbeleid, sportaccommodaties en sportdeelname.

Irene Eijs

NOC*NSF

Irene is goed bekend met de sport in al haar facetten. Behalve NOC*NSF bestuurslid is ze ook voormalig topsporter, was ze van 2001-2008 vicevoorzitter van de KNRB en in de jaren daarna ook medeorganisator van het Wereldkampioenschap roeien 2014 in Amsterdam. 

Haar interesse voor duurzame inrichting stamt uit de tijd dat ze als masterstudente milieubiologie als een van haar specialisaties koos. Ze is ook gepromoveerd in de biologie. Sinds 2010 is Irene actief als BI director en consultant op het grensvlak van data science en beleid in verschillende sectoren. Toegepast onderzoek en innovaties hebben altijd haar speciale aandacht gehouden en ze is onder meer als commissielid betrokken bij het Sportinnovator subsidietraject ‘onderzoek en ontwikkeling’ (ZonMw).

Judith Maas

Judith Maas

SDG’s Nederland

Judith Maas is directeur van Sustainable Development Goals Nederland, de netwerkorganisatie rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN in Nederland. Judith is gedetacheerd vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerder werkte ze als diplomaat in Europa en Afrika en tot eerder dit jaar was ze plaatsvervangend ambassadeur in Mexico. Judith wilde zich al langer inzetten voor de SDG’s en zag dat ook binnen Nederland nog veel te doen is op dat gebied. Ze houdt ervan mensen te verbinden en om met creativiteit tot betere oplossingen te komen, en is dan ook zeer benieuwd naar hoe sportverenigingen dergelijke skills inzetten om hun accommodatie SDG-proof te maken. Zelf is Judith overigens een fervent zwemmer en houdt ze van outdoor sporten.

Winnaars van vorige edities

2024

Voetbalvereniging FC Weesp is verkozen tot Sportaccommodatie van het jaar 2024. Met deze jubileumeditie van de verkiezing, ziet de jury dat het niveau van verduurzaming enorm is toegenomen onder de deelnemers aan de verkiezing. Bij winnaar FC Weesp kwam dat het mooist tot uitdrukking. Namens de jury zei Judith Maas: “We waren naast de groene en sociale duurzaamheid binnen de vereniging erg onder de indruk van de betrokkenheid van de club bij de omgeving. Zo bieden ze gratis maaltijden aan voor Buurtbuik Weesp en wordt er gewerkt aan de realisatie van een buurtbatterij.”

Lees meer >

2023

2022

2021

2020

 • Spelregels

  • Sportaccommodaties komen in aanmerking wanneer de verduurzaming al is gerealiseerd of op dit moment wordt gerealiseerd
  • Je kunt jouw sportaccommodaties inschrijven wanneer deze lid is van een sportbond (aangesloten bij NOC*NSF)
  • De volgende type sportaccommodaties worden genomineerd:
   • Een openbare sportlocatie (stadspark, bos, strand) waar een sportvereniging gebruik van maakt
   • Een sportaccommodatie in eigendom van een sportvereniging
   • Een gemeentelijke sportaccommodatie waar een vereniging gebruik van maakt
  • Alle deelnemers aan de verkiezing worden beoordeeld aan de hand van deze criteria
  • De genomineerden worden beoordeeld door de vakjury op basis van de video’s en een pitch (gegeven op 15 mei)
  • De winnaar van de titel Sportaccommodatie van het jaar ontvangt € 2.500 om de sportaccommodatie (verder) te verduurzamen
  • De tweede prijs (andere genomineerden) ontvangen een geldprijs van € 1.500
  • Je kan één van bovenstaande prijzen winnen.
 • Criteria

  De hoofd criterium is dat de sportaccommodatie uitblinkt in het uitdragen van actieve duurzaamheid en het inspireren van sporters, leden en niet-leden.

  De andere criteria waarop de aanmeldingen worden beoordeeld:

  • Duurzaam met energie
   Welke maatregelen zijn toegepast om energie te besparen, op te wekken of op te slaan?
  • Duurzaam materiaalgebruik
   Worden er materialen hergebruikt? En hoe wordt afval beheerd?
  • Duurzaam beheer van je buitenterrein
   Hoe wordt ingespeeld op biodiversiteit, klimaatadaptatie en gewasbescherming?
  • Multifunctionaliteit
   Wordt er maximaal gebruikgemaakt van de sportaccommodatie?