Alles over sport logo

Wint jouw club de titel Sportaccommodatie van het jaar?

Iedere sporter is gebaat bij een toekomstbestendige sportaccommodatie. Hierin speelt duurzaamheid een sleutelrol. Daarom zijn wij op zoek naar het beste initiatief op het gebied van duurzaamheid. En dan zijn we niet alleen benieuwd naar de plannen, maar vooral naar wat jullie al gerealiseerd hebben. Wil jij jouw club in de spotlight zetten? Meld je dan aan!

 • Maak kans op dé titel Sportaccommodatie van het jaar 2022
 • Maak kans op een geldprijs (t.w.v. €750, €1000 of €2000)
 • Haal jij de top 3? Dan maken wij een unieke video van jouw club

over de verkiezing


De award ‘Sportaccommodatie van het Jaar’ wordt komend jaar voor de derde keer uitgereikt. Dit is een samenwerking tussen NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen. Daarnaast zijn het Mulier Instituut en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vertegenwoordigd in de jury. Iedere sporter is gebaat bij een krachtige sportaccommodatie. Hierin speelt duurzaamheid een sleutelrol. Een duurzame sportaccommodatie is immers toekomstbestendig, is effectief en efficiënt ingericht en creëert optimale sportomstandigheden voor iedereen.

Organisatie

Sportaccommodatie van het Jaar is een initiatief van NOC*NSF, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Mulier Instituut en RVO.

Deze award is bedoeld om sportverenigingen te inspireren tot het verduurzamen van hun accommodatie. Dit met als doel om de branche verder te verduurzamen en toekomstbestendig te maken.

Proces

Je kunt je inschrijven vanaf 10 november 2021 t/m 1 maart 2022. De drie genomineerden worden op 10 maart bekend gemaakt, tijdens de vakbeurs Sportaccommodaties. 

Behoor jij tot één van de drie genomineerden? Dan wordt er in aanloop naar de prijsuitreiking een video gemaakt op jouw club. Op 11 mei 2022 bij FC Burgum (winnaar 2021) zullen de genomineerden een presentatie geven aan de jury, waarna de 1e, 2e en 3e prijs uitgereikt wordt. 

De winnaars ontvangen een waardecheque €2.000 (1e prijs), €1.000 (2e prijs) en €750 (3e prijs) om te besteden aan de sportaccommodatie.

Spelregels

 • Alleen sportaccommodaties waar de verduurzaming al gerealiseerd is of zich in de realisatiefase bevindt, komen in aanmerking. 
 • Alleen verenigingen die lid zijn van een sportbond aangesloten bij NOC*NSF kunnen de sportaccommodatie van hun keuze nomineren.
 • De volgende type sportaccommodaties kunnen genomineerd worden:
  • Een sportaccommodatie in eigendom van een sportvereniging.
  • Een gemeentelijke sportaccommodatie waar verenigingen gebruik van maken.
  • Een openbare sportlocatie (stadspark, bos, strand, …), waar een sportvereniging gebruik van maakt.

Prijswinnaars vorig jaar


De verkiezing van 2021

Alle drie de genomineerden hebben op overtuigende wijze laten zien hoe zij hun sportaccommodatie hebben verduurzaamd. Jurylid Irene Eijs van NOC*NSF: “Bij FC Burgum komt duurzaamheid op alle vlakken het sterkst tot uitdrukking. Waaronder ook de sociale en maatschappelijke rol. Ook laten zij heel goed hun zelfwerkzaamheid en de multifunctionele inzet van de accommodatie zien.” Daarom is FC Burgum uit het Friese Burgum verkozen tot Sportaccommodatie van het jaar 2021.

T.v. Berg en Dal en s.v. Grol hebben de tweede en derde prijs gewonnen. Ook zij mogen een cheque mee naar huis nemen, waarmee ze verder kunnen investeren in verduurzaming. Jurylid Selina Roskam van RVO zegt over Berg en Dal: “Heel knap hoe zij een bestaande accommodatie volledig hebben verduurzaamd, met veel oog voor circulariteit. Ook hebben zij al hun leden heel goed betrokken en hier echt een gezamenlijk initiatief van gemaakt.” S.v. Grol is heel sterk in het creëren van draagvlak. Binnen de club, maar ook in de omgeving. “Hun campagne ‘Zo groen als Grol’ staat als een huis en bekt goed!”, aldus  jurylid Remco Hoekman.

criteria


Een vakjury zal alle inzendingen beoordelen op deze criteria:

Energiebesparing, -opwek en -levering

 • Welke maatregelen zijn er genomen om energie te besparen?

Hergebruik van materialen en afvalbeheer

 • Welke maatregelen zijn er genomen om afval te verminderen of te scheiden?
 • Is er bij de verduurzaming van je accommodatie gebruik gemaakt van herbruikbare materialen?

Veldbeheer en gewasbescherming

 • Welke duurzame maatregelen zijn er genomen voor het gebruik, onderhoud en beheer van je sportterrein?

Multifunctionaliteit: gebruik accommodatie, cohesie met de wijk

 • Wordt er maximaal gebruik gemaakt van je sportaccommodatie? Maakt bijvoorbeeld een buitenschoolse opvang, een scouting vereniging of een fysiotherapie praktijk gebruik van de accommodatie?
 • Hoe wordt de omgeving hierin betrokken?

Communicatie

 • Hoe zijn de leden en geïnformeerd en betrokken? Is de verduurzaming goed zichtbaar op de club, bijvoorbeeld door een display met het energieverbruik in de kantine?
 • Hoe hebben jullie de gemeente geïnformeerd en op welke gebieden hebben jullie samengewerkt?

onze vakjury


De vakjury wordt binnenkort bekend gemaakt.

Meld jouw club aan voor de verkiezing!