Alles over sport logo

Met deze investeringen bespaart biljartvereniging Horna energie

Auteur(s)

Als je aan de slag gaat met duurzaamheid, bespaar je als ondernemer veel energie. Dit hoor je vaak, maar is het ook waar? En bespaar je genoeg om je investering terug te verdienen? Biljartvereniging Horna in Hoorn was overtuigd van wel en waagde de sprong.

Elk type sportbedrijf kent zijn eigen unieke energievraagstukken. Bij biljart is dat het verwarmen van de biljartlakens. Deze lakens zijn van oudsher van wol en moeten verwarmd worden om droog te blijven. Dan rolt de bal namelijk beter. Vaak blijft deze verwarming aan buiten openingstijden. Dat kost bakken met energie. Steeds meer biljarttafels hebben een synthetisch laken, dat minder warmte nodig heeft, maar clubs die nog met wol werken, betalen letterlijk een hoge (energie)rekening.

Energiescan geeft inzicht

Ook Jan Meere, voorzitter van Horna, zag dat zijn accommodatie een hoge energierekening had. “Wij verbruiken zo’n 45.000 kWh elektriciteit per jaar, vooral door het verwarmen van de tafels”, legt hij uit. “We zagen wel in dat het ons financieel veel zou schelen als we zonnepanelen zouden inzetten. Maar we snapten ook dat dat een grote investering zou vragen. Gelukkig was er een BOSA-subsidie beschikbaar, dat trok ons over de streep.”

Het traject begon met een energiescan, iets wat Jan elke sportondernemer zou aanraden. “Dat geeft je een helder overzicht van waar je de meeste winst kunt behalen aan besparingen. En welke maatregelingen het meeste effect hebben voor jouw accommodatie. En dan kun je zelf de prioriteiten stellen waarmee je aan de slag wilt.”

Hoeveel energie gebruikt jouw sportbedrijf?

Gebruikt jouw sportbedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit per jaar? Dan moet je als ondernemer van de overheid energiebesparende maatregelen nemen. Lees meer op Ondernemersplein.

Grote en kleine maatregelen

Jan vertelt over de reeks grote en kleine maatregelen die de vereniging heeft genomen om de energierekening van hun pand omlaag te krijgen:

  • Horna heeft nu 40 zonnepanelen die jaarlijks 14.000 kWh energie opwekken.
  • Waar nog geen ledverlichting hing, is het geïnstalleerd.
  • Het plafond van de opslagruimte bij de kantine is nu geïsoleerd. Ook is er een andere verwarming, zodat de temperatuur beter geregeld kan worden.
  • Overal zijn andere kranen geplaatst. Jan: “Onze toiletten en wasbakken bleken 12 liter water per minuut te verbruiken. Door kranen met een automatische stop, is dat nu minder dan 4 liter per minuut.”
  • Ook alle verwarmingsbuizen zijn geïsoleerd: een goedkope ingreep die je snel terugverdient.

De voorzitter is nog met de leden in gesprek over synthetische biljartlakens, die minder verwarming meer nodig hebben. “Maar voor sommige vormen van biljart – zoals kader, onderdeel van het carambolebiljart – krijg je door de manier van stoten te snel putjes in een synthetisch laken. Dus we zullen waarschijnlijk niet alle tafels vervangen. Maar ik heb wel gezegd: jongens, ook wij moeten in 2030 aan de klimaatafspraken voldoen.”

Subsidie en eigen middelen

De ruim 200 leden van Horna hoefden niet overtuigd te worden van het nut van de duurzaamheidsmaatregelen. “Iedereen is blij dat de energiekosten omlaag gaan, zodat de contributie niet omhoog hoeft”, legt Jan uit. “We ontvingen uiteindelijk € 7.000 subsidie vanuit de BOSA, € 5.000 subsidie van de Rabobank en dankzij een goede jaarrekening hadden we al geld gereserveerd uit eigen middelen voor zonnepanelen.”

Horna is in het voordeel met een eigen accommodatie en dus regie over duurzaam ondernemen. De meeste biljartverenigingen huren een pand van de gemeente. Maar ook dan kun je als club in gesprek met jouw verhuurder over de energierekening. Kijk wat je nu verbruikt, wat je daarvan zelf betaalt en waar je gezamenlijk kunt besparen door grote en kleine ingrepen.

Lees ook dit whitepaper van Kenniscentrum Sport & Bewegen: Verduurzamen: Wie is aan zet?

Platform Ondernemende Sportaanbieders

Het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) ondersteunt ondernemers en hun brancheorganisatie bij een gezamenlijke, duurzame sporttoekomst. In deze serie artikelen van POS laten we ondernemers uit diverse branches aan het woord over hoe zij hun accommodatie verduurzamen. Zo dragen we samen bij aan de Routekaart Verduurzaming Sport en de klimaatdoelstellingen.

Meer over energie besparen

  • Als je gaat investeren in verduurzaming van jouw sportbedrijf, kun je subsidies gebruiken. Bekijk in de Subsidiewijzer Verduurzaming Sportaccommodaties welke subsidies relevant zijn voor sportondernemers.
  • Als je wilt verduurzamen, is het aanschaffen van zonnepanelen vaak een eerste logische stap. De energierekening is immers een van de grootste kostenposten. Bekijk de FAQ Zonnepanelen.

Vitale sportsector
Sportaanbieders
Biljarten
public, professional
praktijkvoorbeeld
accommodatiebeleid, duurzaamheid, financiering en subsidies, sportbestuur