Alles over sport logo

Verduurzaming levert Tennisvereniging Berg en Dal een energieneutraal gebouw en ledengroei op

De stijgende energierekening was voor tennisvereniging Berg en Dal de aanleiding om te gaan verduurzamen. Hiervoor maakten ze gebruik van de Bosa-subsidie en een duurzaamheidslening via de gemeente. Het resultaat: een energieneutraal gebouw, een groei in het aantal leden en een toekomstbestendige vereniging. 

Stijgende energierekening

Tennisvereniging Berg en Dal bevindt zich in het bosrijke Berg en Dal en heeft 360 leden. Dat zijn er een stuk meer dan drie jaar geleden, voordat de vereniging ging verduurzamen. De vereniging heeft twee gravelbanen onder afschot en twee smash court banen. 

In 2018 merkte penningmeester Marcel van Dommelen op dat de energielasten steeds hoger werden. Er werd een plan voor verduurzaming opgesteld door de duurzaamheidscommissie met een duidelijke ambitie: verduurzamen zonder contributieverhoging. De leden stemden in en het verduurzamingstraject ging van start. 

Stap voor stap verduurzamen

“We hebben veel maatregelen getroffen, voornamelijk gericht op het isoleren van de accommodatie”, zegt architect Hub Hamers. “We hebben nieuwe kozijnen geplaatst met triple glas en de buitenkant van het gebouw ingepakt. Dit samen zorgt voor een goede isolatiewaarde.” Een risico van zo’n isolatiewaarde is oververhitting in de zomer. Hamers heeft hier in zijn ontwerp rekening mee gehouden door middel van een dakoverstek en er is zonwering geplaatst. 

Een accommodatie die zo goed geïsoleerd is, is ook makkelijker te verwarmen. Dat gebeurt met een warmtepomp die draait op de elektriciteit van de zonnepanelen. Dit, in combinatie met een goede ventilatie met warmteterugwinning (WTW), zorgt voor een energie-neutrale accommodatie (nul-op-de-meter oplossing).

De tennisvereniging is geslaagd in haar plan om alles groots aan te pakken. “Eigenlijk hebben we alles kunnen doen wat we wilden, met name omdat we een goed plan met een duidelijke ambitie hadden.”

Het hele verduurzamingstraject betrof een renovatie van de sportaccommodatie. Hamers: “We hebben alleen vervangen wat echt nodig was, zoals de kozijnen. Verder hebben we gebruik gemaakt van dat wat er was en hiervan zo min mogelijk weggegooid.”

Verduurzaming game

Wil jij starten met het verduurzamen van je sportaccommodatie? Speel de Verduurzaming game. Ontdek in vijf minuten hoe je het zwembad, de sporthal of tennisvereniging van gemeente Watertoren kan verduurzamen. Leer van adviseurs over het besparen, opwekken en opslaan van (duurzame) energie.

Financiering

Penningmeester Van Dommelen vertelt: “Het hele project kostte 230.000 euro. Dat hebben we deels gefinancierd met de BOSA-subsidie en deels met een duurzaamheidslening via de gemeente. Qua maandelijkse lasten hebben we onze energielasten zo’n beetje ingeleverd voor de kapitaallasten van de lening. Het grote voordeel hiervan is dat deze niet stijgt en over een tijd is afbetaald.”

Welke subsidies kun jij aanvragen?

Als je gaat investeren in verduurzaming van een sportaccommodatie, kun je gebruikmaken van verschillende subsidies. Zo zijn er subsidies beschikbaar voor ledverlichting, zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. De subsidiewijzer van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft inzicht in de landelijke subsidies op het gebied van duurzaamheid.

Sportaccommodatie van het jaar

Na dit verduurzaamheidstraject schreef de club zich in voor de Sportaccommodatie van het jaar verkiezing, waar ze tweede werden. “De publiciteit die hieruit voortkwam heeft voor veel exposure in de omgeving gezorgd,” zegt Van Dommelen. “Er is sinds die tijd met name veel jeugd bij gekomen en we groeien nog steeds in het aantal leden.”

Bijvangst

“Het allerbelangrijkste is dat we meer een gemeenschap zijn geworden als vereniging. Veel leden voelen zich meer betrokken bij de club, omdat we veel samen hebben gedaan in de renovatie. Ook hebben we hierdoor de kosten laag kunnen houden en daar zijn we natuurlijk ook blij mee”, zegt Van Dommelen. Hamers beaamt dit: “Dit traject heeft geholpen om de toekomst van de vereniging veilig te stellen. En dat is het leukste!”

Voorbeelden van verduurzaming bij sportaccommodaties

Hoe verduurzamen andere sportclubs en accommodatie-eigenaren hun sportaccommodatie? Welke subsidies hebben zij gebruikt? En welke tips kunnen zij geven? De Duurzaamheidsatlas geeft inzicht in goede voorbeelden van verduurzaming in de praktijk.


Vitale sportsector
Sportaanbieders
Tennis
public, professional
praktijkvoorbeeld
accommodatiebeleid, duurzaamheid, financiering en subsidies, trends en innovatie