Zo pakt vv Oudehaske de afvalreductie van de club aan
vv Oudehaske is een kleine, lokale voetbalvereniging met grote duurzaamheidsambities. Zo’n drie jaar geleden begon de vereniging met het verduurzamingstraject door zes zonnepanelen op het dak te installeren. Een jaar geleden begon de vereniging met een afvalreductie-campagne, onder andere door het gebruik van herbruikbare bekers te introduceren. De papieren bekers, die in grote getalen in de afvalbak belandden, zijn vervangen door hardplastic koffiebekers. André Schoonhoven, bestuurslid accommodatie, zegt: “Met deze actie hebben we zo’n 20.000 papieren koffiebekers uit de afvalstroom weten te houden.”
Betrokkenheid
Ook heeft de vereniging binnen de afvalreductie-campagne kritisch gekeken naar de voedselketen. Hierbij heeft de club de leden gevraagd om porseleinen borden en kommen die zij thuis konden missen naar de club mee te nemen. De enthousiaste leden brachten verschillende soorten porseleinen borden, bakjes en schaaltjes mee, waardoor de voorraad van het servies was aangevuld. Hierdoor kon de vereniging het gebruik van plastic bordjes en patatbakjes stopzetten. “Dat is echt een groot succes. Als je nu de kantine binnenloopt op zaterdag dan zie je de kinderen gewoon weer aan een ouderwets bord patat zitten,” zegt André Schoonhoven met een lach.
Meer lezen over afval verminderen?
Duurzame Sportsector heeft een zes stappenplan om te komen tot een afvalvrije sportaccommodatie. Meer informatie over duurzaam materiaalgebruik zoals circulariteit en recycling vind je op de themapagina Duurzaam materiaalgebruik.
Verduurzaming
vv Oudehaske is zo’n drie jaar geleden begonnen met een aantal duurzaamheidsmaatregelen. Stap voor stap worden hieraan nieuwe maatregelen toegevoegd. Dit heeft de voetbalvereniging in relatief korte tijd gerealiseerd:
- Afvalreductie door het gebruik van herbruikbare hardplastic bekers, porseleinen borden en kommen te introduceren, waardoor per jaar ongeveer 20.000 papieren koffiebekers niet in de afvalstroom terecht komen.
- Zes zonnepanelen op het dak zijn de eerste stap naar schone energie. De komende jaren wordt de volgende stap gezet door deze zonnepanelen te vervangen door 50 nieuwe zonnepanelen, waarmee het sportpark meer groene energie genereert.
- De veldverlichting van de twee grasvelden is vervangen door ledveldverlichting, waardoor het energieverbruik aanzienlijk is verlaagd.
- Ook het vervangen van alle binnenverlichting door ledverlichting draagt bij aan het verminderen van het energieverbruik.
Financiering
De eerste zonnepanelen zijn uit eigen middelen van de vereniging gefinancierd. Het bestuur heeft dit jaar een toekomstplan opgesteld, waarbij de vereniging het sportpark verder wil verduurzamen onder andere door 50 zonnepanelen op het dak te plaatsen. Hierbij heeft de club goede hulp en diverse tips van de gemeente gekregen. Zij hebben de vereniging de wegwijs gemaakt in de duurzaamheidssubsidies die beschikbaar zijn en hoe de club het aanvraagproces voor deze subsidies kan realiseren. André Schoonhoven benadrukt nog extra hoe blij hij is met het goede contact met de gemeente: “Dat is hartstikke fijn, dat je een gemeente hebt die je op die manier ondersteunt.”
Voorbeelden van verduurzaming
Hoe verduurzamen andere sportclubs en accommodatie-eigenaren hun sportaccommodatie? Welke subsidies hebben zij gebruikt? En welke tips kunnen zij geven? De nieuwe Duurzaamheidsatlas geeft inzicht in goede voorbeelden van verduurzaming in de praktijk.
Tip van vv Oudehaske
Het advies van André Schoonhoven: bezoek andere verenigingen om te kijken hoe zij verduurzaming binnen hun sportpark hebben gerealiseerd. “Het is zeer inspirerend voor je eigen plannen binnen je vereniging. Zo ben ik zelf recent bij ONT geweest. Zij hebben vorig jaar de prijs gewonnen voor de meest duurzame sportaccommodatie van het jaar. Het was echt prachtig om daar een avond rond te kijken om te zien wat zij allemaal hebben gedaan en bereikt”, zegt André Schoonhoven. “Ik raad dit andere verenigingen echt aan.”