Alles over sport logo

Waarom Brabant Sport Duurzaam?

Wij willen de sportsector met elkaar verbinden. Daarom zijn alle sportclubs en gemeenten die aan de slag willen/zijn met verduurzamen van harte uitgenodigd. Tijdens deze avond gaan experts in op onderwerpen als de SportClub Scan, quickwins om energie te besparen en goed beheer van sportgras. Ook kun je een rondleiding door de duurzame sportaccommodatie Onder d’n Plag volgen.

De prijs voor Sportaccommodatie van het jaar is een initiatief van Kenniscentrum Sport & Bewegen en NOC*NSF. Brabant Sport Duurzaam wordt georganiseerd in samenwerking met Sportservice Noord-Brabant en SDDL Demen.

Programma

Naast de bekendmaking van de winnaar van de verkiezing kun je verschillende kleedkamersessies volgen.

 • 17:30 – 19:00 Inloop en diner
 • 19:00 – 20:00 Opening en pitches vijf genomineerde sportclubs
 • 20:00 – 21:00 Kleedkamersessies (2 rondes van 25 minuten)
 • 21:05 – 21:15 Bekendmaking winnaar Sportaccommodatie van het jaar
 • 21:15 – 22:00 Netwerkborrel

Je kunt je niet meer aanmelden.
Wil je toch graag deelnemen? Neem dan contact op met janneke.heetkamp@kenniscentrumsportenbewegen.nl.

Kleedkamersessies

door Michael Poot en Joost ten Bulte, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Energiebesparing staat bij alle sportaccommodaties hoog op de agenda. Maar waar je begin je? Hoe kun je ook zonder grote investeringen energie besparen? We laten zien hoe je het huidige energieverbruik van je sportaccommodatie kunt monitoren. En hoe je aan de slag gaat met bijv. isolatie, douchewater of je verlichting.

door Robert van Hemmen, Sportservice Noord-Brabant

Met de SportClubScan vormen we binnen 15 minuten een beeld van de vereniging/club. Deze scan is geen diepgravend onderzoek, maar geeft een eerste beeld hoe de clubs het doen op een aantal thema’s. Samen geven deze thema’s een beeld over hoe vitaal de clubs zijn.​

De thema’s in de scan zijn: ​Professionals & vrijwilligers, Duurzaamheid en Inclusief.

door Noud van Herpen, Sport Service Noord-Brabant

SSNB heeft recent een opdracht uitgevoerd met als doel om een toekomstbestendig sport- (en beweeg)park te creëren waarbinnen de huidige gebruikers én eventuele nieuwe gebruikers een plek krijgen. Dit om van het sportpark plek te maken waar jong én oud kunnen spelen, bewegen, sporten én ontmoeten. Om een dergelijk sportpark te creëren is het noodzakelijk om te starten met goede omgevingsanalyse van de huidige en gewenste situatie en dit te vertalen in een visie om te komen tot een multifunctioneel open sportpark.

Zie ook: Tipsheet Creëren van een Open Sportpark.

door Koen Beelen, NOC*NSF

Sporten op natuurgras blijft een heerlijk gevoel. Maar hoe houden we sportgras goed bespeelbaar met minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen? En hoe gaan we om met de verandering van het klimaat? We laten zien hoe geïntegreerd sportgrasbeheer je kan helpen om kwalitatief goede en veilige sportvelden te krijgen, en te houden.

door Ruud Megens en Luc Willems

Onder d’n Plag is verkozen tot Sportaccommodatie van het jaar 2022. In deze sessie krijg je een rondleiding door de accommodatie. Ruud en Luc vertellen welke duurzame keuzes zij hebben gemaakt en waarom. Van een gasloos pand tot een gezamenlijke moestuin. Laat je inspireren!

Sportaccommodatie van het jaar

Er zijn nog vijf kanshebbers op de titel Sportaccommodatie van het jaar 2023:

 • Korfbalvereniging C.K.C Rheko

  Korfbalvereniging C.K.C. Rheko voert al zeven jaar beleid op verduurzaming uit. Stap voor stap worden technische, sociale en financiële verduurzamingsmaatregelen genomen. Verduurzaming wordt breed gedragen in de club o.a. middels crowdfunding. Ook in biodiversiteit en gezondheid wordt vanuit duurzaamheid gedacht, zo zorg een eigen perenboom voor gezonde voeding in de kantine.

 • Voetbalvereniging O.N.T. Opeinde

  Met de inzet van innovatieve technieken zorgt voetbalvereniging O.N.T Opeinde dat ze volledig zelfvoorzienend is in haar energie. Daarnaast is er grote aandacht voor het mogelijk maken van sporten voor iedereen, bijvoorbeeld door het gratis beschikbaar stellen van sportkleding en -materialen voor leden met een kleine beurs. 

 • Judovereniging st. Randori

  Stichting Randori laat zien; waar een wil is, is een weg. In samenwerking met haar 65 leden heeft de judovereniging de afgelopen jaren heel wat verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd. Van het hergebruik van materialen tot het plaatsen van zonnepanelen. Met de inzet van vrijwilligers wordt de sportaccommodatie stap voor stap zelfvoorzienend in haar energie. 

 • Motorsportvereniging TCD Hummelo

  De sportaccommodatie van motorsportvereniging TCD Hummelo bevindt zich in een bosrijke omgeving. De club stimuleert biodiversiteit en ontwikkeling van de natuur door bijvoorbeeld het plaatsen van nestkasten, insectenhotels, vlechthagen en de aanplant van bloemen. Daarnaast voorziet de accommodatie volledig in haar eigen stroom middels zonne-energie.

 • Voetbalvereniging VV Hellendoorn

  VV Hellendoorn heeft met de renovatie van het kleedkamergebouw een grote stap in de verduurzaming van de club gezet. De vereniging heeft een duidelijke visie op CO2-reductie. Na het volledig isoleren van het kleedkamergebouw, is de volgende stap duurzame opwek van elektra en de realisatie van een waterbesparend systeem geweest. 

Op 10 mei pitchen de genomineerden hun sportaccommodatie. De meest duurzame accommodatie wordt verkozen tot Sportaccommodatie van het jaar 2023.