Alles over sport logo

Voetbalvereniging Weesp wint titel Sportaccommodatie van het Jaar 2024

Voetbalvereniging FC Weesp is verkozen tot Sportaccommodatie van het jaar 2024. De andere genomineerden voor deze duurzaamheidsprijs van NOC*NSF en het Kenniscentrum Sport & Bewegen waren hockeyclub Hudito uit Delft, korfbalvereniging KV Sparta uit Zevenhuizen, omnisportvereniging SF Deinum en Sportpark De Eendracht uit Amsterdam. De winnende club nam de bijbehorende prijs in ontvangst tijdens het finale-evenement Friesland Sport Duurzaam, dat gehouden werd op de accommodatie van de verkiezingswinnaar van vorig jaar v.v. ONT uit Opeinde, in samenwerking met Sport Fryslân.

De winnaar ontving een cheque ter waarde van € 2.500 om verdere verduurzaming te financieren. De overige genomineerden ontvangen elk een cheque ter waarde van € 1.500.
Winnaar, FC Weesp heeft als eerste Nederlandse sportvereniging een EU-subsidie aangevraagd voor een energieopslag op het sportpark. De opgeslagen energie is niet alleen voor de eigen club bestemd, maar ook voor naburige sportverenigingen en omwonenden. De club heeft veel oog voor multigebruik van de accommodatie, zet in op hergebruik van materialen, werkt aan biodiversiteit en won in 2022 de verkiezing voor ‘Groene vrijwilliger van het jaar’.

Jury toont grote waardering voor toegenomen niveau van verduurzaming

De jury, bestaande uit Bert van Oostveen (Kenniscentrum Sport & Bewegen), Irene Eijs (NOC*NSF), Judith Maas (SDG Nederland) en Remco Hoekman (Mulier Instituut) heeft de genomineerden beoordeeld. Met deze jubileumeditie van de verkiezing, ziet de jury dat het niveau van verduurzaming enorm is toegenomen onder de deelnemers aan de verkiezing. Bij winnaar FC Weesp kwam dat het mooist tot uitdrukking. Namens de jury zei Judith Maas: “We waren naast de groene en sociale duurzaamheid binnen de vereniging erg onder de indruk van de betrokkenheid van de club bij de omgeving. Zo bieden ze gratis maaltijden aan voor Buurtbuik Weesp en wordt er gewerkt aan de realisatie van een buurtbatterij.”

Uit het juryrapport:

“De visie en ambitie van FC Weesp komen tot uitdrukking in het aanpassen van de doelstelling van de vereniging en het betrekken van de buurt daarbij. Ze hebben een brede blik op financiële mogelijkheden en subsidiekansen en zorgen voor verbinding in Weesp.”

Over de verkiezing

De sportsector gaat verduurzamen en wil in 2050 CO2-arm zijn. Dit hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen afgesproken, samen met de andere ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport.
Goed voorbeeld doet volgen en biedt daarnaast inspiratie. Daarom hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen de prijs Sportaccommodatie van het jaar in het leven geroepen. We kijken daarbij naar hoe clubs zich inzetten om hun sportaccommodatie zo breed mogelijk te verduurzamen. Zelf ook inspiratie opdoen? Bekijk dan eens de filmpjes van de winnaar en de genomineerden (link: Friesland Sport Duurzaam)


nieuwsbericht