Alles over sport logo

Groningse lifestyleclub Plaza Sportiva bespaart honderden kuub gas per week

Fitnessclub Plaza Sportiva heeft grote stappen gezet naar een duurzame sportaccommodatie. Op het dak liggen 1.000 zonnepanelen. De yogastudio heeft infraroodpanelen. En de grootste klapper in CO2-besparing is de warmtepomp. Met het elektrisch verwarmen van het zwembad- en douchewater bespaart de club honderden kubieke meters gas per week.

Duurzame keuzes

Met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter is Plaza Sportiva de grootste lifestyleclub van Groningen. De club heeft onder meer een fitnessruimte, meerdere groepszalen, een zwembad, wellness, horeca, een kinderdagverblijf en een fysiotherapiepraktijk. Een accommodatie van deze omvang zorgt voor een flinke energierekening. Daarom maakten ondernemers Evert-Jan Hofstra (eigenaar van de accommodatie) en Marco Peters (manager Plaza Sportiva) samen keuzes om te verduurzamen.

Evert-Jan: “Een tip aan alle ondernemers om te starten met verduurzamen is: gebruik je boerenverstand. Ga niet verduurzamen om te verduurzamen, maar kijk naar het logische moment om zaken te vervangen. Op dat moment kun je duurzame keuzes maken en besparen op je energiekosten.”

Evert-Jan Hofstra vertelt over Plaza Sportiva: een duurzame lifestyleclub in Groningen.

50% minder stroomverbruik

Plaza Sportiva paste een breed scala verduurzamingsmaatregelen toe, zoals de 1.000 zonnepanelen op het dak. “Met deze panelen besparen we 50% op de energierekening. Dat motiveerde ons om te kijken naar wat we nog meer konden doen.” 

De traditionele verlichting werd vervangen door ledverlichting en de cv-leidingen zijn nu volledig geïsoleerd. Via NL Actief kwam de club in aanraking met een gratis energiecoach. “SportStroom is langsgekomen en heeft alles in kaart gebracht. Daaruit volgde een energiebesparingsadvies. Dat hielp enorm. Zo ontdekten we een probleem met de luchtbehandelingskast. In dat systeem gaat nu veel warmte verloren. Met het toevoegen van warmteterugwinning en CO2-aansturing kunnen we een hoop besparen.”

Wil jij jouw onderneming ook verduurzamen?

Sport NL Groen laat je zien welke maatregelen passen bij jouw sportaccommodatie. Ook kun je in contact komen met energiecoaches die jou op weg helpen. Je kunt zelf kiezen hoe je wilt verduurzamen en met welke partijen.

Minder gas

Het rapport bevatte naast energiebesparende enkele alternatieven voor aardgasinstallaties. Zo gebeurt de verwarming van de yogastudio tegenwoordig via infraroodpanelen in het plafond. Deze zijn ook ideaal voor hot yoga-lessen. Het douche- en zwembadwater wordt nu elektrisch verwarmd. “De grootste verrassing was de verandering in het verwarmen van het zwembad. De switch van een cv-ketel op gas naar een warmtepomp op elektriciteit bespaart ons honderden kubieke meter gas per week.”

Subsidies voor ondernemers

Wil je jouw onderneming verduurzamen? Dan kun je gebruik maken van verschillende subsidies. Zo zijn er subsidies beschikbaar voor ledverlichting, warmteterugwinning, isolatie en warmtepompen. Deze subsidiewijzer geeft je inzicht in de landelijke subsidies op het gebied van duurzaamheid, speciaal voor ondernemers.

Financiering

Plaza Sportiva heeft bij het plaatsen van de zonnepanelen gebruik gemaakt van de SDE++-subsidie. De inschrijving voor deze subsidie loopt van 28 juni tot en met 6 oktober en het beschikbare budget is 13 miljard euro. De meeste andere verduurzamingsmaatregelen heeft Plaza Sportiva zelf bekostigd. Daarbij letten ze op de terugverdientijd en op het moment dat vervanging of onderhoud is gepland voor installaties. Evert-Jan: “Dat zijn namelijk de beste momenten om duurzame keuzes te maken.”

Besparingsadviezen

De weg naar duurzaamheid heeft niet alleen grote energiebesparende maatregelen. Met deze ‘quick wins’ kun je vandaag al starten:

 1. Maak iemand verantwoordelijk voor het energiebeheer
  Hij of zij kan het energieverbruik bijhouden, aanpassingen in verbruik voorstellen  en communiceren naar gebruikers van de sportaccommodatie.
 2. Gedragsmaatregelen
  Communicatie naar je gebruikers is belangrijk in het energiegebruik van jouw onderneming. Je kunt het gedrag van medewerkers en leden positief beïnvloeden door bewustzijn te creëren (bijvoorbeeld door inzicht te geven in de energielasten).
 3. Gezamenlijke inkoop van stroom
  Neem jaarlijks je energie-inkoop onder de loep. Collectief inkopen kan verschil maken.
 4. Bespaar op je elektraverbruik
  – Vervang oude apparatuur
  – Gebruik aanwezigheidsdetectie in veel gebruikte ruimtes
  – Laat je apparaten niet onnodig op stand-by staan
  – Gebruik tijdschakelaars op vaatwassers en dergelijke
  – Zet de temperatuur van je boiler lager
 5. Bespaar op je gasverbruik
  – Bekijk of jouw nachttemperatuur omlaag kan
  – Breng deurdrangers aan
  – Isoleer leidingen en appendages om warmteverlies tegen te gaan
  – Plaats radiatorfolie
  – Zorg voor tochtwering
 6. Slimme apparatuur
  Met slimme apparatuur kun je op afstand zaken regelen, zoals de temperatuur, verlichting, ventilatie of elektrische apparaten. Zo verbruik je alleen energie als dat nodig is.

Wil jij meer weten over het verduurzamingstraject van Plaza Sportiva? Neem contact op met de club.


Vitale sportsector
Sportaanbieders
Fitness, Zwemsport
public, professional
praktijkvoorbeeld
accommodatiebeleid, duurzaamheid, financiering en subsidies, trends en innovatie