Alles over sport logo

Lagere gasrekening voor KV Drachten dankzij infraroodpanelen

Korfbalvereniging Drachten zette de eerste stappen naar een gasloze sportaccommodatie. Ze plaatsten onder andere infraroodpanelen, warmtepompen en isolatie als onderdeel van een uitgebreid verduurzamingstraject. Het resultaat? Een flinke besparing op de gasrekening en minder CO2-uitstoot.

Het startpunt: een energiescan

Korfbalvereniging Drachten (KV Drachten) kon via de gemeente een energiescan laten uitvoeren. Die kans pakte de secretaris van het stichtingsbestuur, Jan Piepers, met beide handen aan. Want er was onderhoud nodig waarbij ook gelijk aan verduurzaming werd gedacht. De scan bracht veel aan het licht, zoals het hoge energieverbruik van sommige apparaten. Jan: “Er stond een snackmachine in de kantine. Uit de scan bleek dat deze meer energie verbruikte dan dat de snackverkoop opleverde. Die hebben we dan ook direct verwijderd.” Ook werd duidelijk welke concrete, verduurzamende stappen ze konden zetten. Daaruit volgde een plan. 

“We hebben een groot sportcomplex met een sporthal, acht kleedkamers, drie seniorenvelden, twee jeugdvelden, scheidsrechterskamers en kantine. De accommodatie wordt continu gebruikt. Naast korfbaltrainingen en -wedstrijden wordt het complex ook gebruikt door scholen. En de zaalvrouwen Drachtster Boys voetballen hier. We zijn gestart met het vervangen van de verlichting in de sporthal. Buiten kozen we voor ledverlichting. Ook hebben we het dak geïsoleerd. Daarna hebben we gekeken hoe we het gasverbruik kunnen terugdringen. Een van de eerste keuzes daarin was de toepassing van infraroodpanelen.” 

In deze video vertelt secretaris van het stichtingsbestuur KV Drachten, Jan Piepers, over de stappen die zij hebben gezet.

CO2-uitstoot verminderen met infraroodpanelen

In de goed geïsoleerde kleedkamers plaatste KV Drachten infraroodpanelen. Het voordeel van deze panelen is dat ze geen gas verbruiken. Een goede manier om je CO2-uitstoot te verminderen. Maar de panelen gebruiken wel (relatief veel) elektriciteit. De kosten zijn moeilijk te vergelijken met de oude situatie. Want elektriciteit is goedkoper dan gas. 

De panelen worden aangestuurd door een app. Een makkelijk systeem dat ook uitgebreid inzicht geeft in het verbruik per paneel. Bij het gasverbruik per radiator kon dat niet. Die kosten zag je pas terug op de jaarrekening. Het elektriciteitsverbruik stijgt door het gebruik van de panelen, maar met de huidige gasprijzen kan dat uit voor KV Drachten. Ook leggen ze honderd zonnepanelen op eigen dak. Deze zonnepanelen wekken alle benodigde stroom voor de infraroodpanelen en voor twee warmtepompen op.

Comfort voor de sporters

SportStroom berekende dat in Drachten anderhalf paneel per kleedkamer voldoende is. De panelen zijn weggewerkt in het plafond, waardoor ze amper opvallen. Als de kleedkamers in gebruik zijn (dat wordt doorgegeven via een bewegingssensor) gaan de panelen aan en stralen warmte uit. Dit type verwarming voelt vergelijkbaar aan als in de zon staan. Zo is het aangenaam in de kleedkamer tijdens het omkleden, maar wordt er niet meer energie verbruikt dan nodig. Ook de sporters zijn tevreden met de infraroodpanelen. Jan: “Wij hebben nul opmerkingen of klachten gekregen. De sporters merken er niks van, dus dat is eigenlijk het beste compliment dat je kunt krijgen.” De radiatoren hangen er nog, maar daar wordt geen gebruik meer van gemaakt.

“Zorg voor goed advies en een duidelijke financiering, daar begint het allemaal mee.”

Jan Piepers, secretaris van KV Drachten

Wanneer kies je voor infraroodpanelen?

Gezien het hoge elektriciteitsverbruik van infraroodpanelen zijn ze niet in elke situatie geschikt om te gebruiken. In goed geïsoleerde ruimten kan volledige verwarming met elektrische infraroodpanelen een alternatief voor radiatoren zijn. Voorwaarde is dat de je de panelen selectief gebruikt. Zorg daarom voor adequate inregeling met een timer of bewegingssensoren. Meer informatie over infraroodpanelen vind je bij het Expertise Centrum Warmte. Om te beoordelen of infraroodpanelen ook rendabel zijn voor jouw accommodatie, is het verstandig om advies op maat te vragen. Via SportNLGroen is het mogelijk samen met een (gratis) energiecoach te onderzoeken wat voor jouw accommodatie de beste opties zijn. 

Hoe financier je een verduurzamingstraject?

Om het verduurzamingstraject te financieren organiseerde KV Drachten samen met haar leden een loterij. Dit leverde zo’n € 250.000 op voor dit project. Door dit te combineren met de BOSA-subsidie (30% op het totale bedrag) hoopt de club € 7.500 tot  €10.000 per jaar te besparen. 

Jouw vereniging verduurzamen?

Wil jij jouw sportclub ook verduurzamen maar weet je niet waar te beginnen? Bekijk het Stappenplan Verduurzaming Sportverenigingen van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Dit begeleidt je door het proces binnen de sportvereniging: vanaf de initiatieffase tot en met de realisatie.

KV Drachten is blij met hun verduurzamingstraject. De volgende plannen zijn al gemaakt: ze willen volledig van het gas af. Als tip geeft Jan mee: “Zorg voor goed advies en een duidelijke financiering, daar begint het allemaal mee.”

Wil je meer weten over hoe KV Drachten de verduurzaming aanpakt? Neem contact op met de vereniging


Vitale sportsector
Sportaanbieders
Korfbal
public, professional
praktijkvoorbeeld
accommodatiebeleid, duurzaamheid, financiering en subsidies, trends en innovatie