Alles over sport logo

SDDL wint titel 'Sportaccommodatie van het jaar 2022'

Sportclub SDDL uit het Brabantse Demen is verkozen tot meest duurzame Sportaccommodatie van het jaar 2022. De vereniging die korfbal en voetbal aanbiedt ontving de prijs woensdagavond bij voetbalvereniging FC Burgum, de winnaar van vorig jaar. Naast SDDL waren ook EGS’20 uit Escharen en KV Tempo uit Alphen aan den Rijn genomineerd, die respectievelijk de tweede en derde prijs in ontvangst namen.

De winnaar van dit jaar, sportaccommodatie Onder d’n Plag van sportclub SDDL is één grote CO2-opslag. Ze hebben bij de bouw gebruik gemaakt van circulaire materialen, in zowel bouw als inrichting. De accommodatie is multifunctioneel inzetbaar. Van een drumband tot jeugdwerk, de accommodatie wordt door veel verschillende doeleinden gebruikt. En een mooie plus: de club heeft een eigen groentetuin die ook de biodiversiteit stimuleert.  

Dirk Megens van SDDL: “We willen de jury enorm bedanken voor de eerste prijs. Voor ons is het geen competitie al zijn we natuurlijk zeer vereerd. Alle clubs mogen zichzelf op de schouder kloppen. Wij zijn prachtige voorbeelden van duurzame sportaccommodaties voor alle verenigingen in Nederland.”

Gezondheid 
Niet alleen bij de winnende sportaccommodatie, maar ook bij de nummers twee en drie zijn meerdere sporten te beoefenen. Het is een sportomgeving waar je graag verblijft, graag naar toekomt en daardoor bewuster wordt van je gezondheid. De clubs hebben ook oog voor de gezonde kantine. De sportaccommodaties zijn niet alleen gezond voor het klimaat maar ook gezond voor de bezoekers van de accommodatie en de inwoners van de gemeenschap. 

De jury 
De jury bestaande uit Bert van Oostveen (Kenniscentrum Sport & Bewegen), Irene Eijs (NOC*NSF), Judith Maas (SDG Nederland) en Remco Hoekman (Mulier Instituut) heeft de genomineerden beoordeeld. Alle drie de clubs scoorden heel goed op de beoordelingscriteria zoals energie, hergebruik van materialen, gewasbescherming, multifunctionaliteit, cohesie met de wijk en gemeenschap en het uitdragen van het project naar buiten. De jury is onder de indruk van de vele verschillende verenigingen en andere maatschappelijk organisaties die gebruik maken van de sportaccommodaties.

“KV Tempo is uniek in hoe zij hun oude pand hebben hergebruikt en hoeveel vrijwilligers zich hebben ingezet voor het project. Bij EGS’20 blijkt uit alles de liefde voor het project en wij zijn onder de indruk van hoeveel maatschappelijke partijen er gedurende de hele dag gebruik maken van de accommodatie. Wat SDDL zo bijzonder maakt is hoe breed ze het thema duurzaamheid omarmd hebben. Bijvoorbeeld door de aanleg van een eigen moestuin en de aandacht voor biodiversiteit. Inspirerend is daarnaast hoe zij de leden en inwoners van de omliggende dorpen motiveren om zelf ook aan de slag te gaan met duurzaamheid. Het was een fotofinish waar SDDL uiteindelijk als winnaar over de streep is gekomen.”

De sportsector gaat verduurzamen en wil in 2050 CO2 arm zijn. Dit hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen afgesproken, samen met de andere ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport. Goed voorbeeld doet goed volgen en biedt daarnaast inspiratie. Daarom hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen de prijs voor de beste Sportaccommodatie van het jaar in het leven geroepen. De prijs is voor de derde keer uitgereikt. 


nieuwsbericht