Alles over sport logo

Algemene informatie over zonneboilers

Op zonnige dagen ben je met een zonneboiler verzekerd van warm tapwater binnen je woning, clubgebouw of sporthal. Wanneer je het hele jaar door verwarmd tapwater gebruikt, dan biedt een warmtepomp juist uitkomst.

Zelfs in de winter, als de zon maar een paar uur schijnt, produceert een zonneboiler voldoende warm water om bijvoorbeeld te douchen. Sommige systemen leveren ook warm water voor de verwarming van het huis. 

Een zonneboiler, de naam zegt het al. Een zonneboiler gebruikt veel minder aardgas dan een reguliere boiler. Een zonneboiler is dus duurzaam en kostenbesparend. Het is een energiezuinige manier van warm watervoorziening. Als deze elektriciteit ook nog eens met de zonnepanelen wordt opgewekt, dan wordt er een flinke reductie van de CO2-uitstoot gerealiseerd. 

Een zonneboiler is een type boiler waarin water wordt opgewarmd door de zon. Dat gebeurt door een zonnecollector. De elektromagnetische straling van het zichtbare licht van de zon wordt door de zonnecollector direct omgezet in warmte.
Zelfs in de winter, als de zon maar een paar uur schijnt, produceert een zonneboiler voldoende warm water om bijvoorbeeld te douchen. 

HR-zonneboilers zijn eigenlijk grote zwarte panelen, ook wel zonnecollectoren genoemd. Ze lijken op zonnepanelen en worden ook op het dak geplaatst. Het verschil is dat ze met water zijn gevuld. De zon verwarmt de panelen en dus het water dat daar doorheen circuleert. Het verwarmde water of een andere vloeistof loopt door het buizenstelsel naar een voorraadvat. Dit voorraadvat heet een boiler. In de boiler zit leidingwater. Het water in de boiler wordt door de vloeistof verwarmd door een zogenaamde warmtewisselaar.

Het is goed om te onthouden dat zonneboilers en zonnepanelen echt wat anders zijn. Het zijn compleet verschillende systemen, die overigens prima met elkaar te combineren zijn. Ten eerste zijn zonneboilers alleen geschikt om water mee op te warmen. Zonneboilers werken met zonnecollectoren en gebruiken de warmte van de zon, terwijl zonnepanelen het licht van de zon omzetten in stroom. Zonneboilers zijn goedkoper in de aanschaf, maar kunnen lang niet altijd de hoeveelheid water opwarmen dat benodigd is.

Afhankelijk van je warmwaterverbruik, bepaal je welke boiler je nodig hebt. Ook wel voorraadvat genoemd. Die is meestal tussen de 80 en 300 liter groot. Installateurs beschikken over de juiste rekentools om uit te reken welke boiler heeft best van toepassing is op jouw sportaccommodatie. 

Er zijn vier soorten zonneboilers:

1. Standaard zonneboiler

De zonnecollector die hoort bij een standaard boiler is gemiddeld 3 m2 groot. Het voorraadvat (de boiler) heeft een inhoud van 80 tot 200 liter. De afmetingen zijn een diameter van 40 tot 80 cm en een hoogte van 80 tot 165 cm. Een liggend vat heeft een lengte van 130 cm en een doorsnee van 50 cm. De hellingshoek van de panelen (oftewel de collectoren) is hier belangrijk.

2. Compacte zonneboiler

Deze boiler is ideaal om te plaatsen op accommodaties waar weinig ruimte aanwezig is. Deze zonneboiler heeft een compact formaat, omdat de collector en het voorraadvat zijn geïntegreerd. De boiler heeft een inhoud tussen de 70 en 170 liter.

3. CV-zonneboiler

Bij dit type boiler loopt de leiding van de cv-ketel door een los voorraadvat heen. De inhoud van het voorraadvat (de boiler) is 110 tot 300 liter. De afmetingen zijn 50 tot 65 cm diameter en 100 tot 165 cm hoogte.

4. Combi-zonneboiler

Wil je naast warm water je accommodatie ook laten verwarmen door een zonneboiler, dan is de zonneboilercombi de enige mogelijkheid.

Financieel

De kosten van de aanschaf van een zonneboiler hangt af van het soort, de situatie en natuurlijk het formaat. Informeer hierover bij je installateur. Zonneboilers gaan gemiddeld 25 jaar mee. De kosten bestaan uit de aanschafprijs, de installatiekosten en de onderhoudskosten.

Iedereen die een zonneboiler heeft geplaatst, kan ISDE-subsidie aanvragen. De overheid heeft een apparatenlijst voor zonneboilers opgesteld. De zonneboilers op die lijst komen in aanmerking voor subsidie. De lijst wordt continu bijgewerkt en hierin staat het subsidiebedrag per type zonneboiler.

Ga voor alle informatie over subsidies naar de subsidiewijzer. Daarnaast is het mogelijk om een nieuwe zonneboiler te huren of te leasen. Energiebedrijven en verhuurorganisaties/leasemaatschappijen bieden die optie. 

Jouw sportaccommodatie

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de vlakkeplaatcollector en de vacuümbuis collector.

Vlakkeplaatcollector: dit type collector is het goedkoopste, maar levert ook het laagste rendement. Het bestaat simpelweg uit een vlakke plaat die het beste werkt als de zon pal boven de collector staat. Voor accommodaties met voldoende dakoppervlak, een gunstige helling en een goede oriëntatie kan dit een prima optie zijn.

Vacuümbuiscollector: dit type collector levert meer rendement op, maar is ook duurder. Deze bestaat uit een stel ronde buizen en niet uit een vlakke plaat, waardoor het rendement de gehele dag gelijk is. Dit type is dus geschikt bij een beperkt dakoppervlak en er geen sprake is van de ideale omstandigheden.

Onderhoud is nodig om een zonneboiler in optimale conditie te houden. Bij een zonneboiler met een zogenaamd terugloopsysteem bedragen de onderhoudskosten ongeveer €50 per onderhoudsbeurt. Zo’n beurt is gemiddeld eenmaal in de vijf jaar nodig. Bij een zonneboiler met een drukgevuld systeem liggen de kosten hoger, rond de €150, eenmaal in de vijf jaar. 

Begrippenlijst

Op deze pagina kom je een aantal vakinhoudelijke begrippen tegen. Hier alvast een korte toelichting.

Collector: Een onderdeel om de warmte van de zon op te vangen.

PV-cellen: Photo Voltaic is een zonnecel die licht omzet in elektriciteit. Ook wel fotovoltaïsche cel genoemd.

Zonnecollectoren: zorgen dat er water warm wordt ‘gemaakt’. Is vaak blauw van kleur. 

Zonnepanelen: wekken stroom op en zijn vaak zwart.

Tips en trucs

Zonneboilers zijn niet altijd in staat al het water dat nodig is op te warmen. In dat geval is een naverwarmer noodzakelijk. Dit kan een aparte cv-ketel zijn, maar er zijn ook zonneboilers die deze naverwarmers standaard al bevatten. Wees je ervan bewust dat bij slecht weer, er altijd gebruik gemaakt moet worden van een alternatief systeem.

Controleer of de bestaande cv-ketel is voorzien van een naverwarmer. Dit is het geval als het keurmerk Gaskeur-NZ aanwezig is. Een naverwarmer is namelijk nodig om het water te kunnen bijwarmen indien het water in de boiler geen 60 graden Celsius bereikt. 

Het is handig om eerst te inventariseren of het dak geschikt is om er een zonneboiler op te laten plaatsen. Is het sterk genoeg? Zijn er geen beperkingen bij je verzekeraar? Van wie is het dak

De prijsverschillen zijn enorm.  Vraag daarom altijd informatie en offertes op bij verschillende leveranciers op. 

Wie een monumentaal pand heeft of een pand met een beschermd stads- of dorpsgezicht, heeft mogelijk een (bouw)vergunning nodig voor de installatie.

Bekijk alle verbeteropties

Hoe kun je jouw sportaccommodatie energiezuinig en duurzaam maken? Bekijk de mogelijkheden, voorbeelden en tips.