Alles over sport logo

Algemene informatie over zonneboilers

Op zonnige dagen ben je met een zonneboiler verzekerd van warm tapwater voor, en eventueel zelfs verwarming van je woning, clubgebouw of sporthal. Wanneer je het hele jaar door verwarmd tapwater gebruikt, dan biedt een warmtepomp een meer passende uitkomst, eventueel in combinatie met een zonneboiler.

Zelfs in de winter, als de zon maar een paar uur schijnt, produceert een zonneboiler voldoende warm water om bijvoorbeeld te douchen. Sommige systemen leveren ook warm water voor de verwarming van het gebouw. 

Een zonneboiler gebruikt veel minder aardgas dan een reguliere boiler. Een zonneboiler is duurzaam, kostenbesparend en een energiezuinige manier van warmwatervoorziening. Als deze elektriciteit ook nog eens met hernieuwbare energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen wordt opgewekt, dan is er sprake van een flinke reductie van CO2-uitstoot. 

HR-zonneboilers zijn eigenlijk grote zwarte panelen. Ze worden ook wel zonnecollectoren genoemd. Verder lijken ze op zonnepanelen en worden ze ook op het dak geplaatst. Het verschil is dat ze met water zijn gevuld. De zon verwarmt de panelen en dus het water dat daar doorheen gaat.
Het verwarmde water en een andere vloeistof lopen door het buizenstelsel naar een voorraadvat. Dit voorraadvat heet een boiler. In die boiler zit leidingwater. Het water in de boiler wordt door de vloeistof verwarmd door een warmtewisselaar.Zonneboilers en zonnepanelen zijn compleet verschillende systemen, die overigens prima met elkaar te combineren zijn. Zonneboilers zijn alleen geschikt om water mee op te warmen, werken met zonnecollectoren en gebruiken de warmte van de zon. Zonnepanelen zetten het licht van de zon om in stroom.
Zonneboilers zijn goedkoper in de aanschaf, maar kunnen lang niet altijd de benodigde hoeveelheid water opwarmen van een gebouw.

Op basis van je warmwaterverbruik, bepaal je welke boiler je nodig hebt. Die is meestal tussen de 80 en 300 liter groot. Installateurs beschikken over de juiste rekentools om uit te reken welke boiler geschikt is voor jouw sportaccommodatie. 

Er zijn vier soorten zonneboilers:

1. Standaard zonneboiler
De zonnecollector die hoort bij een standaard boiler is gemiddeld 3 m2 groot. Het voorraadvat heeft een inhoud van 80 tot 200 liter. De diameter van een dergelijk vat is tussen 40 en 80 centimeter met een hoogte van 80 tot 165 centimeter. Een liggend vat heeft een lengte van 130 centimeter en een diameter van 50 centimeter. De hellingshoek van de panelen (oftewel de collectoren) is hierbij belangrijk.

2. Compacte zonneboiler
Deze boiler is ideaal om te plaatsen op accommodaties waar weinig ruimte aanwezig is. Deze zonneboiler heeft een compact formaat, omdat de collector en het voorraadvat zijn geïntegreerd. De boiler heeft een inhoud tussen de 70 en 170 liter.

3. CV-zonneboiler
Bij dit type boiler loopt de leiding van de cv-ketel door een los voorraadvat heen. De inhoud van het voorraadvat is 110 tot 300 liter. De afmetingen zijn 50 tot 65 centimeter als het gaat om de diameter en een hoogte van 100 tot 165 centimeter.

4. Combi-zonneboiler
Wil je naast warm water je accommodatie ook laten verwarmen door een zonneboiler, dan is de zonneboilercombi de enige mogelijkheid. Hierbij is een naverwarmer ingebouwd die automatisch wordt ingeschakeld om het water in het voorraadvat te verwarmen bij een gebrek aan zonnewarmte. Omdat de naverwarmer is ingebouwd is in dit geval geen externe cv-ketel nodig.

Financieel

De kosten van de aanschaf van een zonneboiler hangen af van het soort, de situatie en natuurlijk het formaat. Het gaat daarbij om de aanschafprijs, de installatiekosten en de onderhoudskosten. Zonneboilers gaan gemiddeld 25 jaar mee.

Iedereen die een zonneboiler heeft geplaatst, kan ISDE-subsidie aanvragen. De overheid heeft een apparatenlijst voor zonneboilers opgesteld. Daarin staat het subsidiebedrag per type zonneboiler. Alleen zonneboilers op die lijst komen in aanmerking voor subsidie. De lijst wordt continu bijgehouden.
Ga voor alle informatie over subsidies naar de subsidiewijzer. Daarnaast is het mogelijk om een nieuwe zonneboiler te huren of te leasen. Energiebedrijven en verhuurorganisaties/leasemaatschappijen bieden die optie. 

Jouw sportaccommodatie

Er zijn twee soorten zonnecollectoren. De vlakkeplaatcollector en de vacuümbuis collector.

De vlakkeplaatcollector is de de goedkoopste collector, maar levert ook het laagste rendement. Het bestaat simpelweg uit een vlakke plaat die het beste werkt als de zon pal boven de collector staat. Voor accommodaties met voldoende dakoppervlak, een gunstige helling en een goede oriëntatie is dat een prima optie.

Een vacuümbuiscollector levert meer rendement op, maar is ook duurder. Deze bestaat uit een stel ronde buizen en niet uit een vlakke plaat, waardoor het rendement de gehele dag gelijk is. Dit type is daarom meer geschikt bij een beperkt dakoppervlak en een minder gunstige helling. 

Regelmatig onderhoud is nodig om een zonneboiler in optimale conditie te houden. Bij een zonneboiler met een zogenaamd terugloopsysteem bedragen de onderhoudskosten ongeveer €50 per onderhoudsbeurt. Zo’n beurt is gemiddeld eenmaal in de vijf jaar nodig. Bij een zonneboiler met een drukgevuld systeem liggen de onderhoudskosten hoger, rond de €150. Ook in dit geval dient onderhoud eens in de vijf jaar plaats te vinden.

Begrippenlijst

Op deze pagina kom je een aantal vakinhoudelijke begrippen tegen. Hier alvast een korte toelichting.

Collector: Een onderdeel om de warmte van de zon op te vangen.

PV-cellen: Photo Voltaic is een zonnecel die licht omzet in elektriciteit. Ook wel fotovoltaïsche cel genoemd.

Zonnecollectoren: zorgen dat er water warm wordt ‘gemaakt’. Is vaak blauw van kleur. 

Tips en trucs

Zonneboilers zijn niet altijd in staat al het water dat nodig is optimaal op te warmen. In dat geval is een naverwarmer noodzakelijk. Dit kan een aparte cv-ketel zijn, maar er zijn ook zonneboilers die deze naverwarmers standaard al bevatten. Een naverwarmer is namelijk nodig om het water te kunnen verwarmen als de watertemperatuur in de boiler onder 60 graden Celsius komt. 

Wees je ervan bewust dat bij bepaalde weersomstandigheden, er altijd gebruikgemaakt moet worden van een alternatief systeem. Controleer daarom of de bestaande cv-ketel is voorzien van een naverwarmer. Dit is het geval als het keurmerk Gaskeur-NZ aanwezig is.Het is handig om eerst te inventariseren of het dak geschikt is om er een zonneboiler op te laten plaatsen. Is het sterk genoeg? Zijn er geen beperkingen bij je verzekeraar? En van wie is het dak? Wie een monumentaal pand heeft of een pand met een beschermd stads- of dorpsgezicht, heeft mogelijk een (bouw)vergunning nodig voor de installatie.

Bekijk alle verbeteropties

Hoe kun je jouw sportaccommodatie energiezuinig en duurzaam maken? Bekijk de mogelijkheden, voorbeelden en tips.