Alles over sport logo

Algemene informatie over infraroodpanelen

Infraroodverwarming is stralingsverwarming en werkt met elektriciteit, waarbij de energie voor maar liefst 93% wordt omgezet in infraroodwarmte. Kort gezegd: de plek rond het paneel warmt meteen op.

Infraroodpanelen geven stralingswarmte af. Dat wil zeggen dat de warme direct wordt afgegeven aan objecten en personen in de ruimte in plaats van aan de lucht, zoals bij conventionele verwarming het geval is. Omdat de verwarming met infrarood is gerealiseerd, hoeft er geen gas verstookt te worden. En omdat infraroodverwarming gericht warmte afgeeft, zijn de juiste plek van de panelen en het vermogen, van belang. 

Door de panelen te combineren met een goede thermostaat en aanwezigheidssensor kun je ze slim aansturen. Dan pas ga je energie besparen en kun je profiteren van de snelle opwarming van dit soort panelen.

Er zijn verschillende types infrarood panelen variërend van 100 watt tot 400 watt. Dat houdt in hoe groter de ruimte, hoe meer panelen er nodig zijn en niet ieder vertrek leent zich daar even goed voor. Denk aan een L-vormige ruimte.

Financieel

Een paneel van 300 watt verbruikt voor ieder uur dat deze volledig aan is gemiddeld 0,3 kWh. De uiteindelijke verbruikskosten per maand of jaar zijn grotendeels afhankelijk van de manier van het gebruik, het weer, de isolatiewaarde en een aantal andere karakteristieken van de te verwarmen ruimte. Het verbruik van een 300watt paneel per uur is 300 watt x 1 uur = 0,3 kW.

Kort samengevat: het energiegebruik en een eventuele besparing op de energierekening is volledig afhankelijk van hoe je infrarood verwarming gebruikt. 

Voor kwalitatieve infraroodverwarming moet je rekenen op een aanschafprijs van 350 à 1000 euro per element. 
Voor infraroodverwarming geldt dat er Energie Investerings Aftrek (EIA) mogelijk is. Denk aan een aftrek van 45,5% van de investeringskosten van de fiscale winst. Hierdoor verdient wordt de investering veelal in twee tot drie jaar terugverdiend.

Ga voor alle informatie over subsidies naar de subsidiewijzer

Jouw sportaccommodatie

Infraroodverwarming is geschikt voor het verwarmen van verschillende ruimtes. Je zet infraroodverwarming in voor het gericht verwarmen van een bepaalde plek in een  ruimte. Bijvoorbeeld in kleedkamers of in een grote sporthal waar één bepaalde plek (t.b.v. bijvoorbeeld wedstrijdcommissie, ontvangst mensen o.i.d.) goed verwarmd dient te worden, maar niet de hele hal.

Een sporthal is een openbaar gebouw, waar veel mensen binnenkomen en weer naar buiten gaan. Dat betekent dat de deur naar buiten vaak open gaat, waardoor de warmte gemakkelijk verloren gaat. Niet alleen is dat zonde van de warmte. Het betekent bij een traditioneel verwarmingssysteem ook dat er extra hard gewerkt moet worden om de sporthal warm te houden. Bij infraroodverwarming is het probleem van warmteverlies niet van toepassing. Het systeem is gericht op het verwarmen van personen. 

Overweeg je om infraroodpanelen te laten installeren op jouw sportaccommodatie? Dan moet je op de volgende zaken letten:

  • Kijk goed naar je isolatie. Hoe goed is de isolatie, dus hoe warm wordt de achterkant van het paneel?
  • Temperatuur, wordt het paneel warm genoeg om goed te functioneren? Een paneel moet minimaal 90 graden worden.
  • Warmteafgifte, straling, hoe ver komt de straling, of is het een warmhoudplaat? 
  • Warmteverdeling, wordt de oppervlakte van het paneel overal egaal warm?
  • Wat wordt er gezegd over garantie? Een betrouwbare leverancier geeft tussen de twee en tien jaar garantie. Kies voor de veilige middenweg en zet in op vijf jaar garantie.
  • Ook de ophanging verschilt nog wel eens. Los gezien of dit makkelijk of moeilijk is, gaat het ook om het wegwerken van elektriciteitsdraden. Zeker als je panelen aan de muur wil bevestigen, kan dit een uitdaging zijn. Er bestaan nieuwe ontwikkelingen; infraroodverwarming weggewerkt in het plafond.
  • Wie tot aanschaf van infrarood verwarmingspanelen overgaat, moet zich niet laten leiden door allerlei beloftes die te mooi zijn om waar te zijn.
  • Er zijn dealers of fabrikanten die beweren dat met één van hun panelen een woonkamer warm wordt. Als hoofdverwarming is infraroodverwarming alleen geschikt, als de ruimte(n) heel goed geïsoleerd zijn.

Begrippenlijst

Op deze pagina kom je een aantal vakinhoudelijke begrippen tegen. Hier alvast een korte toelichting.

CE-logo: CE is een verklaring van de fabrikant dat het infrarood paneel voldoet aan de wettelijke regels van de EU voor veiligheid.

Convectie: Door temperatuurverschillen in huis ontstaat bewegende lucht oftewel convectie. Warme lucht gaat naar boven en koude lucht gaat naar beneden. De reden is eenvoudig: bij verwarming van lucht zet deze uit en hierdoor wordt de soortelijke massa van die warmere lucht lager. De lichtste lucht, de warme lucht, gaat naar boven en de zwaardere koude lucht gaat naar beneden. Dit zorgt voor de beweging van de lucht.

Infrarood: onder het rood. Het is een samenvattende aanduiding voor producten die het vermogen bezitten om elektromagnetische straling/energie (warmte) af te geven.

ITC of ‘integrated temperature controller’: Het infrarood paneel is voorzien van een geïntegreerde ontvanger. Dat betekent dat de gebruiker geen losse ontvanger nodig heeft, wel een geschikte thermostaat.

Langgolvige (zo’n 10 micrometer) infrarode warmtestraling: Verwarmt de huid, maar dringt er niet in door en is niet schadelijk voor de gezondheid.

Kortgolvige (780 nanometer tot 1,4 micrometer) infrarode warmtestraling: Denk aan terrasverwarmers of elektrische straalkachels: langdurige blootstelling daaraan kan het bindweefsel onder de huid op lange termijn aantasten. 

Spot Verwarming of zone verwarming: Infrarood verwarming.

Bekijk alle verbeteropties

Hoe kun je jouw sportaccommodatie energiezuinig en duurzaam maken? Bekijk de mogelijkheden, voorbeelden en tips.