Alles over sport logo

Biljartvereniging Onder Ons maakt na brand een statement met duurzaamheid

Auteur(s)

Na een brand in 2009 waarbij het volledige verenigingsgebouw afbrandde, wilde biljartvereniging Onder Ons in Beverwijk als club een duurzaamheid-statement maken. Hans Eekels, voorzitter van de gebouwcommissie: “Op het moment dat we het gebouw opnieuw gingen bouwen, hebben we gelijk gezegd: dit is hét moment om een grote stap te zetten op het gebied van verduurzaming. We voelden ons verantwoordelijk om te zeggen: we gaan verduurzamen.”

Onder Ons is een relatief grote biljartvereniging met 115 tot 120 trouwe leden. Deze vereniging bestaat al meer dan 50 jaar, maar het huidige gebouw dateert van 2009. Nadat het vorige (houten) pand was afgebrand en er plannen kwamen voor een nieuw (stenen) gebouw, heeft het bestuur meteen het initiatief genomen om een duurzaamheidsplan op te stellen. Hans Eekels, voorzitter van de gebouwcommissie, zegt daarover: “Toen we begonnen met de bouw van het nieuwe pand, zaten we samen met 150 leden aan tafel. Het bestuur presenteerde ambitieuze plannen die er niet om logen. Toen bleek dat niet alleen het bestuur de vereniging wilde verduurzamen, maar de hele club zich geroepen voelde om duurzaamheid na te streven. Daar ben ik trots op.”

Aardgasvrij

Tijdens de bouw was het belangrijkste doel om van het gas af te gaan. Dit resulteerde in een grondige studie naar de verschillende mogelijkheden om het doel te bereiken. Uiteindelijk is er besloten om een warmtepomp te installeren, omdat dit de meest passende oplossing was voor het nieuwe pand. Voorzitter Pierre de Boer is nog steeds blij met deze vooruitgang, vooral gezien de gestegen gasprijzen, waardoor de vereniging extra kostenbesparing haalt uit de warmtepomp.

Verduurzaming

Gedurende de bouw van het pand is rekening gehouden met verschillende duurzaamheidsmaatregelen:

  • De vereniging heeft het gas vaarwel gezegd en een warmtepomp verwelkomd om het gebouw aardgasvrij te maken.
  • Op het dak bevinden zich 119 zonnepanelen, waarmee de vereniging niet alleen groene energie genereert, maar ook energiekosten bespaart.
  • De biljarttafels worden traditioneel het hele jaar door 24/7 verwarmd. Dankzij internettechnologie worden deze tafels automatisch, slimmer en energiezuiniger verwarmd. Daarnaast is het mogelijk om de biljarttafels op afstand te bedienen, bijvoorbeeld door de tafels bij te warmen voor clubavonden, toernooien of andere evenementen.
  • Afvalreductie van plastic wordt bereikt door het gebruik van glaswerk en keramische borden.

Jouw vereniging verduurzamen?

Wil jij jouw sportclub verduurzamen, maar weet je niet waar te beginnen? Het Stappenplan Verduurzaming Sportverenigingen begeleidt je door het proces binnen de sportvereniging: vanaf de eerste initiatieffase tot en met de realisatie.

Financiering van verduurzaming

De zonnepanelen, die op het dak van het nieuwe pand liggen, zijn voor 25% gefinancierd met de BOSA-subsidieregeling van het Rijk. De overige financiering is gerealiseerd door bijdrages van toegewijde leden, die vastbesloten waren om het duurzaamheidsinitiatief van de vereniging te bewerkstelligen.

Welke subsidies kun jij aanvragen?

Als je gaat investeren in verduurzaming van een sportaccommodatie kun je gebruikmaken van verschillende subsidies. Zo zijn er subsidies beschikbaar voor ledverlichting, zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. De subsidiewijzer van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft inzicht in de landelijke subsidies op het gebied van duurzaamheid.

Toekomstplannen

De commissie heeft vervolgplannen gemaakt om verder te gaan met energiebesparing. Deze plannen zijn nog niet concreet, maar de commissie heeft veelbelovende ideeën, waarbij de focus ligt op de biljarttafels. De biljartvereniging beschikt over acht professionele biljarttafels, die aanzienlijk veel energie verbruiken door het verwarmen van de lakens. Dit is nodig om het vocht uit de lakens te halen. De eerste stap hierin is gezet door een technologische tool te gebruiken waarmee de warmte van de biljarttafels vanuit huis kan worden bediend.

Hans Eekels is ervan overtuigd dat de vereniging nog meer energie kan besparen: “We denken dat het verwarmen van de lakens op een andere manier aanzienlijk goedkoper kan, waardoor we echt duizenden euro’s aan energie kunnen besparen per jaar.” Dit is het toekomstige project dat de commissie gaat aanpakken om de Biljartvereniging Onder Ons nog verder te verduurzamen.


Onderwerpen

Doelgroepen

Vitale sportsector
Biljarten
public, professional
praktijkvoorbeeld
accommodatiebeleid, duurzaamheid, trends en innovatie