Alles over sport logo

Vijf jaar ‘Sportaccommodatie van het Jaar’: de cijfers in verduurzaming van sportverenigingen

De verkiezing van Sportaccommodatie van het Jaar beleeft haar jubileumeditie. Van Zeeland tot Friesland en van corona- tot energiecrisis: de sportverenigingen blijven hun schouders onder de verduurzaming zetten.  

Duurzaam met energie

De groei in verduurzaming van sportaccommodaties is zowel te zien in het aantal inschrijvingen voor de verkiezing van Sportaccommodatie van het Jaar als de cijfers. Waar in 2021 36% van de sportverenigingen investeerde in energiebesparende maatregelen, was dat in 2022 gestegen naar 51%. De exacte oorzaken van deze stijging zijn niet vast te stellen[1].

Het aantal inschrijvingen voor de verkiezing van Sportaccommodatie van het Jaar is afgelopen jaren flink toegenomen: van zeven aanmeldingen in 2020 naar 61 vorig jaar. En niet alleen de kwantiteit, ook de kwaliteit van de inschrijvingen is gestegen. Waar in het eerste jaar multifunctioneel gebruik van de sportaccommodaties een uitzondering was, zijn kookclubs, buitenschoolse opvang, muziekverenigingen en dagbesteding voor eenzame ouderen op sportaccommodaties de laatste jaren niets nieuws meer.

Ook in verduurzaming zijn grote stappen gezet. Zonnepanelen en ledverlichting zijn meer regel dan uitzondering. Intussen komen ook windwokkels, innovatieve waterbesparingssystemen en circulaire isolatie voorbij. Dat is terug te zien in de cijfers van de vijf grootste energiebesparende maatregelen[1] die zijn gesubsidieerd vanuit de BOSA-subsidie in de periode van 2020 tot en met 2023:

  • Ledverlichting (in kantines, kleedkamers en sporthallen)
  • Ledveldverlichting
  • Zonnepanelen
  • Warmtepompen
  • Isolatie
Bron: Mulier Instituut

Welke subsidies kun je aanvragen?

Als je investeert in verduurzaming van een sportaccommodatie, kun je gebruikmaken van verschillende subsidies. Zo zijn er subsidies voor ledverlichting, zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. De subsidiewijzer van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft inzicht in de landelijke subsidies op het gebied van duurzaamheid.

De eerste winnaar van de verkiezing, voetbalvereniging Wolfaartsdijk uit Goes had verduurzaming in haar genen, schreef de jury: “VV Wolfaartsdijk is een heel mooi voorbeeld van hoe je duurzaamheid inbedt in je beleid door het standaard op de bestuursagenda te zetten. Daarnaast communiceert de club proactief naar hun stakeholders en ze zorgen voor bewustwording bij hun omgeving. Daarnaast springt hun innovatieve concept van deelauto’s in het oog om de bereikbaarheid van het dorp te vergroten na het wegvallen van openbaar vervoer. Juist deze combinatie van beleid en innovatief pragmatisme verdient een eerste prijs in deze verkiezing.”

Klimaatadaptieve maatregelen

De cijfers van maatregelen in circulair-, klimaatadaptief- en milieuvriendelijk beheer zijn nog veel lager in vergelijking met die van energiebesparende maatregelen. Toch geeft 23% van de sportverenigingen aan waterbesparende maatregelen te treffen[1].

Dat in waterbesparende maatregelen letter en figuurlijk winst is te behalen, toonde de winnaar van Sportaccommodatie van het Jaar 2023. De jury kondigde ONT Opeinde als volgt aan: “Winnaar ONT Opeinde steekt de nek uit voor verduurzaming. De vereniging werkt hard aan recycling, bijvoorbeeld met water, waarbij de innovatie Hydraloop ingezet wordt om grijs water te hergebruiken. De club heeft duurzaamheid op een ongelofelijk integrale manier aangepakt en houdt zich zowel bezig met de groene als de sociale kant van duurzaamheid en laat daarbij niemand aan de zijlijn staan.”

De inschrijvingen voor de verkiezingen zijn een weerspiegeling van wat er breed gezien gebeurt op het gebied van verduurzaming bij sportverenigingen. 

Jubileumeditie

Welke sportvereniging de verkiezing dit jaar wint, wordt bekend in mei 2024. Is jouw sportaccommodatie ook een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid in de breedste zin van het woord? Laat het aan iedereen zien en schrijf je in voor de verkiezing van 2024.

Aankomend jaar kun je ook winnaar worden in één van de categorieën:

  • Duurzaam met energie
  • Duurzaam materiaalgebruik
  • Duurzaam beheer van het buitenterrein
  • Multifunctionaliteit

Als jouw sportaccommodatie niet in alle categorieën uitblinkt, maar koploper is op één van de bovenstaande thema’s, schroom dan niet om je in te schrijven voor de verkiezing van Sportaccommodatie van het Jaar.

Bron

  1. Poel H., Hoekman R., Rapport Sportaccommodaties in Nederland in 2023 (pp. 296-336). Mulier Instituut.

Onderwerpen

Doelgroepen

Vitale sportsector
Sportaanbieders
Voetbal
public, professional
feiten en cijfers
accommodatiebeleid, duurzaamheid, financiering en subsidies, trends en innovatie